Најновије

АМЕРИ ПРИЗНАЛИ: Беспомоћни смо пред руским и кинеским хиперсоничним оружјем

Сједињене Америчке Државе немају могућност за одбрану од хиперсоничног оружја које развијају Русија и Кина, наводи се у извештају главног органа за контролу и ревизију америчког Конгреса, пренела је телевизија „Фокс њуз“.

Руска ракета Авангард (Фото: mil.ru)

„Кина и Русија раде на стварању хиперсоничног оружја, пошто његова брзина, висина дејства и маневарске способности омогућавају да се заобиђе већина система за противракетну одбрану и оно може да се употреби за повећање капацитета извођења напада на великој удаљености уз коришћење и конвенционалног и нуклеарног наоружања. Тренутно за то не постоје контрамере“, истиче се у извештају.

У новембру је заменик америчког министра одбране Мајкл Грифин, говорећи у Центру за стратешка и међународна истраживања у Вашингтону, рекао да САД нити имају средства за одбрану од хиперсоничког оружја нити сличне сопствене оперативно размештене ударне  системе.

Раније је министар одбране САД Џејмс Матис изјавио да су развој хиперсоничног оружја и средстава заштите од њега главни приоритет америчке војске у овој фази. При томе је начелник Стратешке команде Оружаних снага САД, генерал Џон Хајтен, истакао да Русија и Кина превазилазе Сједињене Америчке Државе у низу области развоја хиперсоничког оружја. У октобру је први заменик америчког министра одбране, Патрик Шанахан, саопштио да Сједињене Америчке Државе активно раде на развоју хиперсоничких оружја и да ће почети да их тестирају брже него што би се очекивало.

Први пут за 10 година Сједињене Америчке Државе су 19. јануара објавиле некласификовану верзију своје нове Стратегије за националну одбрану. Како је тада нагласио министар одбране Џејмс Матис, нова стратегија се фокусира на дугорочно стратешко ривалство са Русијом и Кином.

Првог марта ове године председник Русије Владимир Путин је у обраћању Савезној скупштини представио најновије видове руског наоружања који немају пандана у свету. Реч је о ракетном систему „Сармат“, подводним дроновима „Посејдон“, крстарећој ракети с нуклеарним енергетским уређајем „Буревесник“, авијационом ракетном комплексу „Кинжал“ и ласерском оружју. Путин је, такође, навео да је израђено суперсонично оружје из система „Авангард“. Реч је о ракетама које лете високим слојевима атмосфере суперсоничном брзином већом од 20 маха, што га чини апсолутно отпорним на било које средство противваздушне и противракетне одбране. 

Хоће ли Русија да ратује за Косово прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА