Најновије

ОНИ СУ РЕКЛИ НЕ ЗАПАДУ У УН! ОВЕ ЗЕМЉЕ СУ УЗ СРБИЈУ УПРКОС ОГРОМНОМ ПРИТИСКУ СИЛА: Ево које су државе вечерас осудиле тзв. Војску Косова!

На ванредној седници УН о којој се расправљало о формирању тзв. Војске Косова, многе чланице УН стале су на страну Србије и осудиле потезе Приштине који угрожавају мир целог региона. 

УН (Фото: Јутјуб)

На првом месту су Русија и Кина. Руски представник је позвао КФОР да расформира Војску Косова, упозоривши да је велика опасност од оружаног сукоба у целом региону.

- Одлука о формирању оружаних снага Косова мора бити повучена! То ствара кризу у региону! Ствара осећај да је све дозвољено - рекао је Небензја.

Представник Кине је рекао да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и хвали напоре Београда да постигне политичко решење са Приштином.

Али Руси и Кинези нису били једини који су се супроставили тзв. Косову на данашњој седници.

Потезе Приштине осудио је Казахстан. 

- Једностране мере угрожавају мир - рекао је амбасадор Казахстана истакавши да су забринути због формирања "војске" Косова! 

И амбасадор Перуа тврдио је да је формирање "војске Косова" било противно међународном праву. 

И Етиопија и Екваторијална Гвинеја стале су на страну Србије поновивши да поштују њену територијалну целовитост. 

Подршка је дошла и од боливијске представнице: 

- Резолуција 1244 је још на снази! Приштина то крши формирањем "војске"! Позивамо да се суздрже од тога, а таксе су само још једна провокација која угрожава дијалог - каже амбасадорка Боливије у СБ УН! 

Обала Слоноваче указала је да је формирање "војске" Косова противно Резолуцији 1244, али су позвали обе стране да наставе преговоре и реше спорна питања. 

Представници Холандије, Пољске, Кувајта, Велике Британије и још неких чланица нису видели "претњу миру" у тзв.Војсци Косова, а председник Вучић имао је поруку за крај:

- Драго ми је што они који су говорили у прилог "војске" Косова нису успели да цитирају нити један члан по ком имају право на војску - рекао је он.

Да подсетимо, председник Вучић је у свом говору подсетио да је забринут за Србију због стања на Косову.

- Захвалан сам што сте сазвали ову седницу у тако кратком времену, јер је то веома важно и исправно због ужасно тешке ситуације на терену где се сусрећемо са све више тешкоћа на Косову и Метохији. Ја сам веома забринут и уплашен за последице, не само за Србију него за цео регион, рекао је Вучић.

Захтев за одржавање хитне седнице због одлуке Приштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, Србија је упутила преко шефа своје мисије при УН Милана Милановића који га је 14. децембра проследио председавајућем Савета безбедности УН. 

Циљ седнице је да се у Уједињеним нацијама укаже да Приштина вуче потезе супротно Резолуцији 1244 СБ УН и међународном праву.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Вучић на седници УН.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА