Најновије

ХИТ! АМЕРИКАНЦИ ОДУСТАЛИ ОД ВЕЖБЕ НА АРКТИКУ: Имају један стари ледоломац, ако се поквари морају да зову Русе у помоћ! (ВИДЕО)

Америчка обалска стража одбила је извођење вежбе на Арктику због страха да ће се једини амерички велики ледоломац покварити и заглавити у леду, а онда би морали тражити помоћ од Русије.

Амерички ледоломац (Фото: Јутјуб)

Познато је да се бројне земље, због свог положаја и промене климе која је ово подручје претворила у погодно место за пловидбу и екстракцију природних ресурса, такмиче како би оствариле предност на Арктику, пише амерички Бизнис Инсајдер.

Међутим, услови на далеком северу су и даље застрашујући и захтевају специјализоване бродове. То у САД добро знају и осећају заостатак за Русијом, која има највећу арктичку обалу на свету и десетине ледоломаца, од којих су неки тешки модели за поларну пловидбу, док су други дизајнирани да плове на другим подручјима, попут Балтичког мора.

САД имају само два ледоломца, од којих само један велики који може да функционише на Арктику и Антарктику. То је ледоломац "Полар Стар", који има више од 40 година и приближава се крају животног века, каже за Бизнис инсајдер адмирал Пол Цукунфт, бивши командант америчке Обалске страже.

Кад га је Веће за националну безбедност замолило да пошаље ледоломац кроз руту Северног мора и спроведе вежбе у склопу слободе пловидбе, он се томе супротставио.

"Док сам био командир, из Већа за националну безбедност ми је пришли и рекли: Хеј, требало би да пошаљемо 'Полар стар' у Северно море на вежбе слободе пловидбе”, рекао је адмирал Зукунфт, који је ове године отишао у пензију.

"Рекао сам - не. То је 40 година стар брод. Ми га крпимо деловима са сестринског 'Полар сија' само да би могао да се одржава на води и не могу да вам гарантујем да неће бити катастрофалних кварова, а онда ћу морати да зовем Русију да нас извлачи из невоље и одвуче на сигурно. Сада није време за то", прича Цукунфт.

"Полар Стар” је поринут 1976. године, а обновљен је 2012. како би му се продужио животни век. Једини је оперативни јаки ледењак америчке Обалске страже и дизајниран је да може да ломи лед дебљине 6,5 метара.

Магазин међутим не наводи када су тачно биле планиране ове вежбе. 

Адмирал Цукунфт је 2016. изјавио да је Обалска стража хтела да изгради три тешка и три средња ледоломца. Заједно с Пентагоном је предао нацрте за изградњу нових тешких ледоломаца у октобру 2017. године. Одељене за државну безбедност које управља Обалском стражом затражило је 750 милиона долара у фискалној 2019. години, која је почела 1. октобра ове године, како би се дизајнирали и изградили нови тешки поларни ледоломци. Тај захтев је укључивао и 15 милиона долара за продужетак века трајања ледоломца "Полар стар".

Међутим, ово одељење је једно од многих које није добило жељена средства и није јасно хоће ли их доботи касније, јер су се амерички законодавци усредоточили на друге “приоритетне потрошње”, као што је зид на граници између САД и Мексика, за који председник САД Доналд Трамп тражи пет милијарди долара.

Свету прети уништење! Пукао споразум САД и Русије, креће нова трка у наоружавању, очекује се жесток одговор. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Бизнис Инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА