Најновије

МАДУРО: САД спремају напад на Венецуелу уз помоћ плаћеника, Колумбије и Бразила

Председник Венецуеле Николас Мадуро изјавио да је његова земља – из поузданих обавештајних извора - дошла до сазнања да саветник за националну безбедност Владе Сједињених Америчких Држава Џон Болтон води операције за предузимање низа акција терористичке природе које укључују атентат на њега, рушење легитимне владе у Каракасу и постављање привремене хунте.

Мадуро (Фото: РИА)

Назвао је то делом завере за директну страну интервенцију у Венецуели. Мадурова влада је открила светској јавности нове подробности те завере.

Преносимо најважније делове таог саопштења Владе Венецуеле:

„План се заснива на учешћу и саучесништву Владе Колумбије и њеног председника Ивана Дукеа. Венецуела је сазнала из различитих извора да на подручју општине Тона у области Норте де Сантандер, у Републици Колумбији, тренутно постоји група од 734 плаћеника колумбијске и венецуеланске националности које обучавају паравојне формације.

Поменута група има за циљ да исценира лажни инцидент на граници између Венецуеле и Колумбије и симулира напад Боливарских националних оружаних снага на колумбијске војне јединице. Тај исценирани сукоб би довео до кризне ситуације и ескалације сукоба између две нације, што би послужило као одличан изговор и оправдање за интервенционистичке планове Вашингтона које предводи господин Џон Болтон.

Венецуела је сазнала и да се у америчкој војној бази Толемаида, смештеној у колумбијској општини Кундинамарка свега 112 километара од Боготе, као и ваздушној војној бази Еглин, која се налази југозападно од Валпараиса у округу Окалуса на Флориди, одвајају активности планирања, припреме и обуке за војне и паравојне акције у Венецуели.

Бројни обавештајни извори су потврдили наведене нформације: у поменутим војним базама групе специјалних снага се тренутно обучавају за снажну агресију на ваздушне и друге војне базе Венецуеле. Њихов циљ је слетање, заузимање и неутралисање ваздушне базе Либертадор де Пало Негро, која је удаљена 120 км од Каракаса, поморске базе Пуерто Кабељо у Савезној држави Арагуа и ваздушне базе Барселона у Савезној држави Ансоатеги, у источној Венецуели.

Председник Венецуеле захтева од Владе Колумбије и Конгреса Сједињених Држава да испитају ове тврдње.

"Ако колумбијска влада поступа са добрим намерама, истражиће овај случај и ухватиће плаћенике који се обучавају у горе наведеној колумбијској општини за мање од сат времена", рекао је председник Мадуро.

Осим тога, "...да у Сједињеним Америчким Државама има правде, Конгрес би све подробно испитао, а исто би учинили и северноамерички медији. Они имају методе, изворе и могућности да све ово провере. Не говорим ово тек тако, и нећу чекати да проговорим тек кад се нешто озбиљно догоди", додао је Мадуро.

Џон Болтон је Колумбију претворио у своју базу операција против Венецуеле. Колумбија се припрема да учествује у агресији на Венецуелу, те стога одбија да одржи минималну и разумну дипломатску комуникацију.

Исто тако, Влада Венецуеле осуђује укљученост Федеративне Републике Бразила у план саветника за националну безбедност САД за насилну војну операцију у Венецуели.

Венецуела упозорава међународну заједницу и најоштрије одбацује опасне изјаве новоизабраног потпредседника Бразила, генерала Хамилтона Моураа, који је најавио предстојеће насилне догађаје у Венецуели. Венецуела такође одбацује милитаристичку и агресивну реторику особа које су директно повезане са владом Жаира Болсонара.

Председник Боливарске Републике Венецуеле се нада да војне снаге Колумбије и Бразила неће дозволити да буду увучене у братоубилачки сукоб и да неће понудити своју помоћ за остварење америчких планова за агресију на венецуелански народ.

Председник Венецуеле истиче да су, због притиска Џона Болтона, тајна финансирања америчке владе порасла са 40 на 120 милиона долара. Ова средства су намењена тајним операцијама у Венецуели и подмићивању војних званичника да учествују у пучу и другим противуставним акцијама. За поменуте плаћеничке активности Влада САД користи бившег припадника венецуеланских оружаних снага Освалда Валентина Гарсију Палома, који је тражен због злочина издаје.

Венецуела одбацује овај нови покушај агресије против демократске стабилности, мира и права венецуеланског народа на самоопредељење.

Ова политика "промене режима" која је започела пре 20 година и коју су интензивирали Барак Обама и Доналд Трамп, поново ће доживети неуспех. Међутим, узевши у обзир озбиљност ових информација и опасност коју агресија на Венецуелу представља за наш народ, наше друштво и мир у региону, председник Мадуро сматра да је потребно да међународна заједница буде свесна ових чињеница и упозорава да су поменути планови на путу реализације.

Упркос овој агресији Трампове администрације, Венецуела поново потврђује спремност на отворен и искрен дијалог са председником Сједињених Америчких Држава, у циљу проналажења решења за односе између двеју нација и постизања међусобног разумевања и мирног суживота.

Венецуела ће превазићи ову нову заверу. "Ми говоримо да упозоримо нашу земљу и цео свет и поручимо да је Венецуела спремна. Венецуеланска демократија неће устукнути. Ми, Венецуеланци, нећемо клекнути, нећемо се предати, ми ћемо се борити и осигурати Венецуели мир и демократију“, потврдио је председник Мадуро.   

Прошло је доба колонијализма. Венецуела се неће сагињати пред онима који желе да наметну неоколонијализам. Ми живимо у епохи независности, демократије и слободе. "Нећемо клекнути. Нећемо се предати ни данас, ни никад. Амерички империјализам и Бела кућа морају то да знају!", рекао је Мадуро.

Свету прети уништење! Пукао споразум САД и Русије, креће нова трка у наоружавању, очекује се жесток одговор. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Састанак Мадура са Путином

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА