Најновије

ПАО ДОГОВОР: Замрзава се трговински рат!

Председници САД и Кине Доналд Трамп и Си Ђинпинг сагласили су се да не пооштровају трговински рат и обећали да се уздржавају од увођења нових тарифа за 90 дана.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Обећање долази у моменту када две највеће економије на свету преговарају о трајном споразуму.

Примирје између САД-а и Кине склопљено је након суботње вечере између Трампа и Сија на маргинама самита Групе 20 у Аргентини, од које се много и очекивало. Лидери су пристали да зауставе увођење нових тарифа и интензивирају своје трговинске преговоре, рекао је кинески министар иностраних послова Ванг Ји новинарима у Буенос Ајресу.

"Обе стране верују да је принципијелни споразум постигнут између два председника ефикасно спречио даље ширење економских проблема између две земље", рекао је он.

Бела кућа назвала је тај састанак "веома успешним", рекавши да ће САД оставити постојеће тарифе на 200 милијарди долара кинеске робе на 10 одсто и да ће се уздржати од повећања те стопе на 25 одсто, како је планирано 1. јануара.

У замену за тај уступак, САД желе одмах да започну разговоре о ономе на кинеску трговинску праксу на коју Трамп има највеће жалбе, а то су крађа интелектуалне својине, нецариснке баријере и сајбер крађе. После 90 дана, ако нема напретка у погледу структурне реформе, САД ће подићи те царине на 25 одсто, поручено је из Беле куће.

Кина је такође пристала да повећа набавку пољопривредних и индустријских роба како би смањила трговински дефицит са САД.

"Ово је био невероватан и продуктиван састанак са неограниченим могућностима како за САД, тако и за Кину", рекао је Трамп у изјави. "Велика ми је част да радим са председником Сијем".

Прочитајте ОВДЕ како је то награбусио Нетанијаху.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америчко-кинески трговински рат.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА