Најновије

РУСКА ВОЈСКА СВЕ ЈАЧА: Стиже моћни "Торнадо С"!

Руска војска са вишецевних бацача ракета великог калибра "Смерч" прелази на модернизовани "Торнадо С", што ће, по мишљењу војних експерата, повећати снагу и мобилност руских ракетних јединица. Међутим, политиколози оцењују да би пренаоружавање руске војске могло да буде и повод за почетак још једне информационе кампање Запада против Русије.

Торнадо (Фото: Јутјуб)

Начелник ракетне војске и артиљерије Оружаних снага Русије Михаил Матвејевски је изјавио да ће пренаоружавање започети већ ове године и да ће руска војска са "Смерча" прећи на модернизоване вишецевне бацаче ракета "Торнадо С", повећаног домета и веће прецизности.

Према његовим речима, војска наставља да се наоружава и савременим модернизованим хаубицама 2С19М2 "Мста СМ" у потпуности интегрисаним у јединствени тактички систем управљања, као и модернизованим вишецевним ракетним бацачима "Торнадо Г", који имају могућност аутоматског навођења борбеног возила на циљ.

Иначе, "Торнадо С", тешки вишецевни бацач ракета нове генерације, коришћен је и током операције у Сирији, где је показао своју ефикасност.

Експерти кажу да је борбени системи "Торнадо С" у потпуности аутономан и ојачан опремом која осигурава реализацију борбених задатака без изласка из кабине. На позицији ватре "Торнадо С" се налази само неколико минута, а затим и не чекајући да граната погоди циљ, креће ка новој локацији.

Сматра се да је овај систем задао нови правац у развоју тешких вишецевних бацача у Русији и у свету.

- Подразумева се да систем "Торнадо С" по својим карактеристикама превазилази све своје претходнике, а посебно у погледу домета и прецизности. Поред тога, има и аутоматизовани систем који омогућава координацију дејства, и то целе батерије. Ово пренаоружавање ће у значајној мери повећати снагу и мобилност јединица, с обзиром на то да се смањује време прелаза система у борбени распоред - сматра војни политиколог Андреј Кошкин.

Експерт додаје да је НАТО веома забринут због пренаоружавања руске војске.

- На Западу врло озбиљно прате како се пренаоружавају руске артиљеријске јединице и то озбиљно забрињава стручњаке НАТО-а. Због тога можемо очекивати да ће уследити још један напад на Русију у информационом простору. Али то ће бити само показатељ да се борбена спремност наших трупа све више повећава, а да одбрамбене способности испуњавају савремене захтеве - каже Кошкин.

Експерти истичу да је "Торнадо С" најубојитије и најразорније оружје после нуклеарног. "Торнадо С" једним плотуном "покрива" површину величине 100 фудбалских терена, а после његовог плотуна на тој територији - не остаје ништа. Поред тога, наоружан је и "паметним" ракетама и у стању је да појединачном паљбом разара противничка утврђења.

Прочитајте ОВДЕ све о комплексу “Пеницилин”.

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА