Најновије

АГЕНЦИЈА БЛУМБЕРГ У ЖЕШЋОЈ ПАРАНОЈИ И РУСОФОБИЈИ: Плаше се да Путин на Балкану...

Америчка агенција Блумберг у тексту под насловом "Држати Балкан ван Путиновог домашаја" оцењује да би ово требало да буде време оптимизма за државе бивше Југославије, али тврди да су добре вести на Балкану непожељне за руског председника, јер, тврди, значе јачање веза тог региона са западном Европом.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

У том смислу, Блумберг подсећа да је Црна Гора постала 29. чланица НАТО, да Македонија ради на решавању спора са Грчком око имена, да су у БиХ ове године мирније протекли општи избори у односу на 2014, те да напредују мировни преговори о КиМ, иако се не одржавају регуларно. 

- За Владимира Путина, међутим, све то су нежељене вести, одражавајући, као што чине, стабилизацију Балкана и јачање његових односа са Западном Европом. Руски председник сматра да је то што западне земље пригрљују Балкан део напора да се окружи Русија и лиши свог места светске силе. Москва зато чини све напоре да стане на пут томе - тврди Блумберг. 

У тексту се помињу наводне акције Русије за које се тврди да представљају проблем за Европу и Балкан, јер дестабилизују југоисточни део континента, те се указује на кораке које би ЕУ требало да направи. Као један од њих помиње се да би ЕУ требало да охрабри мировне преговоре између Београда и Прштине тиме што ће помоћи да се реши неслагање две стране око контроверзних нових такси на увоз робе, а да би можда могла и да финансијски подржи фонд за процес помирења, као што је учинила за Северну Ирску. Блумберг, наиме, тврди да је Путин помогао Милораду Додику да победи на изборима и да добије једно од три места у Председништву БиХ тиме што се састао са њим уочи избора, да је руска хакерска група "Фенси бер" наводно покушала да изврши сајбернапад на црногорско Министарство одбране, те да је "руска кампања ширења дезинформација" помогла мањој излазности на референдуму о имену Македоније. 

Наводи се и да је Русија у Србији формирала "наводно хуманитарни центар", за који САД тврде да представља покриће за шпијунажу. Блумберг, међутим, оцењује и да је Европа "ненамерно ојачала утицај Русије држећи балканске земље у лимбу због чланства у ЕУ". У том контексту, напомиње да би Србија и Црна Гора могле да се придруже ЕУ већ 2025. године, али оцењује да изгледа да се европским лидерима не жури да реагују. Блумберг тако подсећа да је француски председник Емануел Макрон недавно рекао да би било какви изгледи за проширење ЕУ требало да се одложе на неодређено време док не дође до "продубљења и бољег функционисања Европске уније". Агенција оцењује и да је амерички председник Доналд Трамп само погоршао ствари раније ове године када је Црногорце назвао "веома агресивним" народом, чиме је и довео у питање да ли би САД требало да бране ту чланицу НАТО од евентуалне инвазије. 

Блумберг сматра да би Европа могла да уложи напоре и супротстави се "руској пропаганди" и бори против корупције владе, као што су САД учиниле са пакетом од седам милиона долара прошле године. Агенција оцењује и да би НАТО могао да подели са балканским државама своју стручност у борби против хакерских напада, као и да би могао да организује велике војне вежбе и вежбе за смањење последица катастрофа и са земљама које нису чланице Алијансе, а не само са Црном Гором. 

- Коначно, не треба потценити значај званичних посета високо позиционираних европских и америчких званичника. У борби против руске пропаганде, сваки вид моралне подршке Запада је веома користан. Како би наставио напредак ка миру и стабилности, Балкану требају уверења да их Европа и САД неће оставити рањивим на Путинове манипулације - закључује Блумберг. 

Шокантан обрт у Русији. Кремљ је спреман да се окрене против Трампа. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Владимир Путин о русофобији у Украјини

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА