Најновије

РУСИЈА СПРЕМА ОДГОВОР: Американци се повукли, атомске главе на готовс!

Одлука Вашингтона да изађе из Споразума о забрани ракета малог и средњег домета (ИНФ) била је дефинитивна и никаквих стварних позива за дијалог није ни било. Све замерке Москви су биле само покриће да би се оправдао излазак из договора.

Илустрација (Фото: mil.ru)

То је суштина свих коментара у Москви у којима се истиче и то да је Вашингтон настојао да убеди јавност како су Русија (и Кина и Иран) криви за кршење договора. Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков каже да су му саговорници високог ранга рекли да није проблем у односима Русије и САД, него да Американци желе да се ослободе забрана које им намеће постојећи Споразум.

И Александар Бабков, заменик председника Комитета за међународну сарадњу Савета Федерације је изјавио у среду да су у Вашингтону били одлучили да изађу из тог договора и пре него што су то јавно саопштили. Све остале приче биле су само покушај да се убеди јавност како неко други крши договор а не Американци.

Помоћник секретара Савета безбедности РФ Александар Венедиктов каже да Американци желе да измене баланс ракетних снага са атомским главама. Вашингтону посебно смета раст војне моћи Кине.

За прављење нових ракета средњег домета потребно је око седам година, тврди доктор војних наука Константин Сивков. Он објашњава да Русија има потенцијал да брзо направи ракете средњег домета јер за основу може узети комплексе "Пионир", по НАТО класификацији СС-20, које је СССР уништио у време владавине Горбачова а после договора са Реганом.

"Пионир" је конструисао московски Институт топлотне технике, а задатак је био да се направи ракета домета до 5.000 километара. Предност те ракете је била њена мобилност, а тегљач који је превозио могао је развити брзину до 40 километара на сат.

Колико је тема Споразума жива у Русији сведочи и мала полемика између председника Владимира Путина и некадашњег совјетског лидера Михаила Горбачова.

Наиме, Путин је у уторак пред руским генералима рекао да "само Бог зна зашто је руководство СССР-а одлучило да потпише Споразум о забрани ракета малог и средњег домета и тако се добровољно разоружало".

Само пар сати после ове изјаве уследио је одговор Горбачова.

- Никаквог једностраног разоружања није било - тврди он. - У складу са Споразумом уништено је стотину ракета на обе стране, а између осталог Американци су морали да униште 109 ракета "першинг-2" које су биле на територији Западне Немачке, а оне су могле за десет минута да достигну територију СССР!

Значајан број ракета после договора Горбачова и Регана је ликвидиран у јесен 1991. године. Горбачов (87) објашњава да одлуку о потписивању договора није донео сам већ су о томе расправљали у Министарству одбране СССР и Генералштабу. Тек после тих анализа договор је био потписан 8. децембра 1987. године у Вашингтону.

Обе земље су се биле обавезале да униште ракете малог и средњег домета, као и да их више не производе. Пре потписивања договора о ликвидацији тог типа ракета, у Европи је расла нервоза јер су 1977. Совјети на својим западним границама довезли ракетне комплексе "Пионир" којима су за неколико минута могли да нанесу ударе по објектима НАТО у Европи. Као одговор на то Американци су пребацили у Европу своје "першинге-2".

Та ракетна криза је разрешена потписивањем договора о ликвидацији и забрани ракета малог и средњег домета, од 500 до 5.500 километара.

На критику Путина да Споразум није предвиђао ликвидацију ракета на подморницама и бродовима као и на авионима, у чему је била америчка предност, Горбачов је рекао да су те ракете биле обухваћене Договором о смањењу стратешког и офанзивног оружја који је потписан у јулу 1991. године.

Разлика од 1.000 ракета

Мада Михаил Горбачов каже да је Споразум потписан после анализа у Министарству одбране и Генералштабу, многима је и тада и сада нејасно зашто је Москва пристала да уништи хиљаду ракета више од САД. По споменутом договору СССР је уништио 1.846 ракета, а половина од њих још није ступила на бојево дежурство. На другој страни, Американци су ликвидирали 846 ракета.

Мањак памети

Када су Американци први пут најавили да намеравају да изађу из Споразума о ракетама малог и средњег домета, Горбачов је то кратко прокоментарисао, казавши да то чине "због помањкања памети".

Бес у Вашингтону након што је Трамп најавио повлачење из Сирије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА