Најновије

СРБИЈО, НИКАКО У ДИЈАЛОГ СА ШИПТАРИМА БЕЗ МОСКВЕ: Америма се не сме веровати, може нас заштитити само Русија!

Србија не сме и не може да игнорише иницијативе САД, али не би било добро да пристанемо на дијалог Београда и Приштине у којем би посредник биле само САД и да се решење косовског проблема тражи без Русије, Кине, па и ЕУ, сматра бивши амбасадор и председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић.

Руска војска (Фото: РИА Новости)

У супротном би, каже, свако решење питања КиМ било у дугорочном интересу САД, док би Србија узвукла ситну корист, рекао је Паић. Он је сматра да није случајно што се амерички председник Трамп са писмима Александру Вучићу и Хашиму Тачију појављује у тренутку када је дијалог Београда и Приштине у Бриселу практично мртав што га, каже, подсећа на сценарио решавања кризе у Босни и Херцеговини. Подсећа да су САД изашле са својим планом мировног решења када су посреднички напори лорда Питера Карингтона и Дејвида Овена доспели у ћорсокак. 

- Кристофер Хил ме је тада позвао у Стејт департмент да ми каже да су САД донеле план на линији "прихвати или остави". Овог пута иницијатива америчког председника уследила је после увођења таски на српске прозиводе и формирања војске такозване Републике Косово, што су САД подржале, а у тренутку све већих затегнутости на линији ЕУ-Приштина - наводи бивши дипломата. 

Сматра да су САД појачале своје ангажовање у решавању косовског питања из два разлога: да покажу да имају одлучујућу улогу у решавању европских проблема будући да је ЕУ, како каже, испољила немоћ да утиче на Приштину, док други разлог види у широј стратегији САД према региону Балкана.

- О томе је летос говорио Џон Болтон приликом посете Украјини истичући да има наде за стабилизацију Балкана имајући у виду Преспански споразум између Скопља и Атине и преговоре између Београда и Приштине - подсећа Паић.

Сматра да решавање косовског проблема не би требало препустити САД које су, каже, спонзорисале једнострано проглашење независности Косова и тиме ''сахраниле'' Резолуцију УН 1244 која треба да остане једина платформа за решавање овог проблема.

- Вероватно би САД биле вољне да уваже одређене српске интересе, али је улог Србије много већи, а то је признавање независности Косова. То би Косову дало улазнице за НАТО и УН, али би створило потпуно нову геостратешку ситуацију у региону.

Упитан шта би Србија могла да добије, каже да то не би било много и додаје да сматра да би то биле одређена аутономија за српску заједницу на северу КиМ и гаранције већег степена заштите српског становништва у енклавама.

Погледајте ОВДЕ сабласну мапу лажне државе Косово.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

САД подржавају формирање “војске Косова”, али НАТО упозорава на последице формирања ових оружаних снага

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА