Најновије

ИРАНЦИ УТЕРАЛИ СТРАХ У КОСТИ АМЕРИМА: Запуцали код америчког носача авиона

Ирански бродови лансирали су ракете у близини америчке групе носача авиона, која је у петак ушла у Персијски залив, саопштава Асошиејтед Прес.

Амерички носач авиона (Фото: Јутјуб)

Приликом уласка групе бродова америчке морнарице предвођених носачем авиона '’Џон Стенис'’ у Персијски залив, око 30 бродова Исламске револуционарне гарде пратило је америчку ударну групу. Из једног од малих бродова лансиран је дрон, с којим је иранска страна покушала да сними америчке бродове, саопштила је агенција.

Упркос томе, у почетку није било извештаја у иранским државним медијима о уласку америчких носача авиона у залив.

Појава америчког носача авиона у стратешки важном делу Светског океана у непосредној близини иранске обале први је након повлачења САД из нуклеарног споразума са Ираном у мају 2018. године. Тада је председник Сједињених Држава, Доналд Трамп, објавио да се Вашингтон повлачи из споразума и враћа све санкције против Техерана, укључујући и секундарне.

Таква ограничења утичу на друге државе које послују са иИраном.

Као резултат тога, 7. августа, Сједињене Државе су поново усвојиле део санкција против Ирана. Вашингтон је објавио свој циљ да доведе извоз иранске нафте на нулу и позвао своје купце да одустану од таквих куповина. Додатне санкције против Ирана, које су покривале извоз нафте, ступиле су на снагу 5. новембра. Истовремено, Вашингтон је одобрио привремене изузетке од санкција за нафту Кини (укључујући Тајван), Индији, Италији, Грчкој, Јапану, Јужној Кореји и Турској.

Какав нови задатак су добили сиријски Тигрови, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Носач авиона Џон Стенис

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА