Најновије

КАКВА СУДБИНА ЧЕКА КУРДЕ ИСТОЧНО ОД ЕУФРАТА? Водећи експерт за Сирију упозорава на следећи сценарио (ВИДЕО)

Одлука америчког председника да повуче трупе из Сирије резултат је тајног договора између Вашингтона и Анкаре, изјавио је у четвртак за ТАСС либански аналитичар Нидал Саби, водећи стручњак за сиријски сукоб.

Сиријски председник Башар ал Асад и Курди (Фото: Правда)

Он је рекао да је после периода горких размирица између САД и Турске, Анкара "још једном стекла њихово потпуно поверење и поново ће промовисати америчке интересе на Блиском истоку".

- Регионалне политике Анкаре и Вашингтона прате исте циљеве и имају за циљ фрагментацију Сирије и Ирака - рекао је стручњак.

Он верује да ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган вероватно користити споразум са САД како би пребацио и извукао екстремне групе, које се сада повлаче из зоне деескалације Идлиб, на источну обалу реке Еуфрат.

Осим тога, Саби сматра да би повлачење америчких трупа постало катастрофа за арапско-курдску алијансу познату као Сиријске демократске снаге (СДФ). Очекује да ће подела у оквиру ове коалиције на крају довести до великог сукоба између арапских племена и курдских група на истоку Сирије.

- У овој новој ситуацији, курдске групе ће имати само једну прилику да избегну ситуацију у којој су лицем у лице с турским трупама: Да се поново договоре са сиријском државом и одбаце планове сиријске федерализације - рекао је либански аналитичар.

Према његовим речима, потпуно је искључена ситуација у којој ће Анкара и Дамаск заједно водити борбу против курдског сепаратизма.

- Сиријски председник Башар ал Асад никада неће постићи договор са Ердоганом, кога сматра главним кривцем за крвопролиће у Сирији – рекао је Саби, додајући да Асад "не верује Ердогану, јер зна све о његовим везама са Муслиманским братством – фундаменталистма који су били главна покретачка снага тзв. Арапског пролећа.

Погледајте ОВДЕ због чега је било важно распоређивање руских стратешких бомбардера у Венецуели.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Американци спремају повлачење из Сирије, по наређењу Доналда Трампа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА