Најновије

МАТИС ПОДНЕО ОСТАВКУ! Бесни пас одлази из протеста

Амерички министар одбране Џим Матис одлази са те функције крајем фебруара, саопштио је кратко амерички председник Доналд Трамп на "Твитеру".

Џејмс Матис (Илустрација: Правда)

О Матисовом одласку спекулисало се од среде пошто је Трамп најавио повлачење америчких снага из Сирије, упркос противљењу америчких савезника и високих војних званичника.

Матис је у свом писму оставке навео да се повлачи како би Трамп могао да изабере министра одбране чији ставови ће му бити ближи. Матис истиче и да чврсто верује да САД морају да имају јаке везе са савезницима и да показују поштовање према њима. Уз то, он сматра и да Америка мора да буде "кристално јасна" у ставовима према нацијама као што су Кина и Русија.

Наводно је Матис сам однео Трампу своју оставку и разговарао са њим око 45 минута.

Трамп је недуго затим најавио да ће убрзо именовати новог министра одбране.

У првим коментарима НАТО је изразио поштовање према свему што је Матис дао Алијанси, али најизразитији у свом тумачењу његове оставке је био републикански сенатор Марко Рубио.

- Када се прочита текст Матисове оставке види се више него јасно да идемо у правцу озбиљних политичких промашаја који ће нашу нацију ставити у ситуацију да буде угрожена, да оштети наша савезништва и да веће могућности нашим непријатељима - навео је Руби.

Није мало оцена које истичу да је "Матис био острво стабилности у хаосу Трампове администрације".

Аналитичари кажу и да ће од сада Трамп бити окружен само онима који ће увек климати главом на сваки његов захтев, али и да одласком Матиса спољна политика Америке може постати још више непредвидива.

Многи су се присетили да је Матис врло гласно и раније био против неких крупних одлука шефа Беле куће, попут одлуке о повлачењу из нуклеарног споразума са Ираном. Ни Трампово прозивање НАТО као "превазиђеног" савеза није код Матиса наилазило на симпатије, баш као ни најаве повлачења трупа из Сирије и Авганистана, што сада постаје и стварност.

Оставку је Матис срочио у тексту који је заузео две стране, а он привлачи пажњу због две ствари. Прво, у њему нема, што је у сличним приликама мање-више уобичајено, лепо срочених фраза о Трампу и друго, није остављена никаква дилема да је оставка изазвана сукобом између ставова Матиса и председника САД када су у питању америчка спољна и одбрамбена политика.

А шта се за то време дешава на Азовском мору, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Матисов одлазак

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА