Најновије

АФРИЧКА КУГА СТЕЖЕ ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ: Болест свиња нам је преблизу! Регистровано је 1.000 жаришта, сазван штаб за ванредне ситуације!

Због алармантног податка да је у суседној Румунији присутна опасна болест - афричка куга свиња, у северном Банату сазвана је ванредна седница Савета Управног округа и Окружног штаба за ванредне ситуације. С обзиром да је у Румунији регистровано већ 1.000 жаришта болести, а више од 50.000 свиња је уклоњено, Србија мора да буде на опрезу, апелују надлежни.

Свиња (Фото: Pixabay. com)

Како је истакао доктор ветеринарске медицине Тибор Молнар, из Специјалистичког ветеринарског института из Суботице, афричка куга је болест која напада домаће и дивље свиње, не прелази на друге животиње, нити на човека, али против ове болести не постоји начин лечења. Болест се преноси преко инфицираних свиња, а такође и преко производа од инфицираних свиња, пре свега технички необрађених. Такође, болест се може пренети путем одеће, обуће, преко радника који су били у контакту са зараженим свињама.

Доктор Молнар је као најважнију чињеницу истакао да је за сада битно препознати први случај, уколико се појави у Србији и да је најбитније правовремено реаговање у циљу спречавања даљег ширења болести.

Болест, за сада, није регистрована у Србији

Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа, истакао је да је циљ састанка упознавање свих локалних самоуправа са последицама које ова болест може проузроковати.

– Превентивно деловање подижемо на један виши ниво, јер нам се приближава моменат када ће афричка куга бити и код нас регистрована. Међутим, надам се да ћемо сви заједно на најадекватнији начин одреаговати у раном препознавању како би последице биле што мање – истакао је Лукач.

Болест за сада није регистрована у Србији, али је зато у земљама у окружењу. С обзиром да је румунска граница на свега 20-ак километара удаљена од овог дела Србије, опасност постоји и зато је најбитније први случај "ухватити" и превентивно деловати. Важну улогу у овом проблему имају ловци јер су највећи преносиоци дивље свиње. Сва сточарска газдинства морају бити на опрезу, нарочито сада у сезони свињокоља, јер се пре клања свака свиња мора исконтролисати.

Уколико се болест појави то би било погубно за сточни фонд Србије. Болест је до сада регистрована и у Бугарској и Мађарској. Како је закључено на седници, важно је указати на биосигурносне мере на фармама, упознати ловце са карактеристикама обољења и начином ширења болести код дивљих свиња.

На територији Кикинде, укључујући приватна газдинства и индустрију гаји се око 100.000 свиња. Против афричке куге не постоји вакцина. Стопа смртности код животиња је велика што узрокује велике штете у сточарском фонду.

Прочитајте ОВДЕ какав нам то егзодус прети.

Извор: Телеграф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Које опасности доноси афричка свињска куга?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА