Најновије

ДАЧИЋ: Нема наставка дијалога Београда и Приштине, док год не укину таксе! (ВИДЕО)

Нема видљивих назнака да може да дође до промене формата дијалога између Београда и Приштине, казао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић и поновио да ће се дијалог наставити ако се створе услови за то. 

Ивица Дачић (фото: Јутјуб)

- Европска унија, али и други западни ментори делују немоћно или се праве да су немоћни тиме што не могу да наведу Приштину да поштује дијалог и да повуче таксе и сада је потпуно јасно да нема наставка дијалога и да га неће бити док се не испуне ти предуслови. То значи да нема наставка дијалога са новом позицијом. Основа са које се разговара сигурно неће бити таксе од 100 одсто. Србија ће инсистирати да се дијалог настави тек кад се укину таксе - нагласио је Дачић гостујући у дневнику РТС-а. 

Он је подсетио и да је председник Александар Вучић најавио да це дијалог бити настављен тек после укидања такси.

Казао је да је писмо које је амерички председник Доналд Трамп упутио председнику Вучићу и Хашиму Тачију показатељ да је Америка заинересована да се дође до компромиса.

- Вероватно би неки претходни амерички председник пишући писмо поручио да Србија ипак треба да призна незавсност Косова. Овде се пошло са других позиција. Да ће САД поздравити договор до којег дођу Београд и Приштина - казао је он.

Како је додао, САД су изразиле спремност да чак буду домаћини једног међународног скупа који би био гарант спровођења тог договора. 

- На том скупу се сигурно неће, нити би требало да се преговара. То би требало да буде завршница целог тог процеса, а од тога смо веома далеко - нагласио је.

Он је истакао да је сигурно да неће бити договора ако нема верификације тог договора од стране Савета безбедности Уједињених нација, на снази Резолуције 1244 и нагласио да читава прича о договору Београда и Приштине мора да се заврши у УН. 

Казао је да је то важно јер је битно шта мисле сталне чланице Савета безбедности.

Међутим, како је рекао, он је добио потврду од Сергеја Лаврова да је Русија спремна да, уколико се формат дијалога промени, учествује у њему.

- У време бившег председника Бориса Тадића и бившег шефа дипломатије Вука Јеремића направљена је грешка што је дијалог из УН-а пребачен у Брисел - казао је и поновио да је Србија спремни за дијалог, али кад се укину таксе.

Када је реч о разграничењу, Дачић је казао је то једини конкретан предлог којим се мозда може доћи до компромиса истакавши да ће оно сигурно бити тема разговора, али да тај принцип није још увек разрађен до краја.

Према његовим речима, то је врста предлога којим би се утврдило шта је српско, шта албанско. 

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је Русија спремна да се укључи у преговоре око Косова.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА