Најновије

Коротченко: За Порошенкову резиденцију биће довољне две крстареће ракете „Калибар“

Украјина наставља да концентрише трупе и ратну технику уз бивше линије фронта у Донбасу.

Ракета Калибар (Фото: Министарство одбране РФ)

На аеродром Бердјанска већ је предислоцирано све што украјинској војној авијацији нешто вреди.

У железничку станицу у месту Рубежноје, примера ради, ушла су два теретна воза са тенквима и другим наоружањем (противтенковски топови МТ-12 и пешадијска оклопна возила БМП-1).

Само током последњих десет дана Кијев је границама Луганске и Доњецке Републике примакао 12.000 војника и више од 40 вишецевних ракетних бацача „Град“.       

Командант украјинских снага постављених против Донбаса – генерал Сергеј Наев – пре три дана је са НАТО-саветницима посетио велики лучки град Мариупољ.

Наев је завршио елитну московску командну академију, а у Доњецку подозревају да је његова посета Мариупољу „заваравајући маневар“ и да ће реални напад – ако га буде – бити изведен највероватније на Горловку, ради пресецања везе између Доњецка и Луганска.

Војни стручњаци процењују да украјинске припреме за нови рат имају два циља – увлачење Русије у рат и поправљање шанси Петра Порошенка да буде поново изабран за шефа државе. Рачуница се у оба селучаја, међутим, може показати погрешном.

Познати московски војни експерт Игор Коротченко, главни уредник листа „Национална одбрана“, предочио је кијевској врхушки и Порошенку да Русија неће слати трупе на украјинску територију већ да ће врх Порошенковог режима „уништити високопрецизним оружјем“.

„Ако нам Украјина објави, Русија ће сачекати да види како се развијају ствари. Јер, једно је формално објавити рат – рецимо, затворити амбасаде и слично – а сасвим друго ако украјинска армија почне војне операције, ако Порошенко изда наредбу за напад на Русију или чишћење Донбаса. Тада ће све бити друкчије“.

Коротченко до „другачије“ описује овако:

„Ми нећемо ни у том случају користити копнене снаге. Биће довољно да високопрецизним оружејм пет-шест сати из велике даљинетучемо по највећим украјинским јединицама које угрозе нашу границу, по украјинским штабовима, а и по Порошенковој резиденцији јер би он као главнокомандујући издао наредбу за тај напад. Уверен сам да би за његову резиденцију биле довољне две крстареће ракете `Калибар`“.

- У тих пет-шест сати – навео је Коротченко – били би уништени и украјински војни аеродроми и места на којима се налазе ракете. Све би то било уништено за само неколико сати.

А да се свашта може издогађати наредних дана и недеља уверен је и познати кијевски политиколог Михаил Погребински који указује да „овакве напетости није било ни у време најжешћих борби у Донбасу“.

У Кијеву неки последњих дана говоре и о могућности да украјинска армија треба да изведе напад не Керченски мост који спаја полуострво Крим са остатком Русије.

То би, несумњиво, био повод за рат. Само то знају добро и у Москви која од 2014-те успешно избегава све замке Кијева и његових западних спонзора.

Kурди преговарају о повратку Сиријске армије на њихове територије, више о томе сатнајте ОВДЕ.

Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Радован Дамјановић о историји Србије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА