Најновије

ЛОШЕ НАМ СЕ ПИШЕ: Где би 2019. могао да избије „трећи светски рат“?

Најопаснији региони у којима би 2019. године могао да почне „трећи светски рат“ остају Јужнокинеско море, Украјина, Персијски залив и Корејско полуострво, пише у свом чланку за „Нешенел интерест“ Роберт Фарли, професор на америчкој Војној академији.

Илустрација (Фото: Pixabay. com)

Фарли сматра да је једна од „горућих тачака“ Јужнокинеско море, у којем је покренут сукоб између Сједињених Америчких Држава и Кине које воде трговински рат. За сада се борба одвија у оквиру економских санкција и тарифних спорова, али би са погоршавањем билатералних односа сукоб могао да оде и ван тих оквира, објашњава аутор.

Фарли оцењује да је Украјина друго вероватно место почетка светског рата. Он је подсетио на недавни инцидент у Керчком мореузу, истичући да је он изазвао раст напетости у региону. При томе аутор сматра да Русија највероватније није заинтересована за „нарушавање статуса кво“ пре избора у Украјини, која, са своје стране, може да унесе неизвесност у целу ситуацију. С обзиром на постојећу напетост између САД и Русије, чак и благи потрес могао би да уништи деликатну равнотежу која се одржава у региону последњих неколико година, упозорава Фарли.

Трећи „врући“ регион, према мишљењу тог професора, остаје Персијски залив. Овде напетост расте због економског притиска Сједињених Америчких Држава на Иран, као и због сукоба у Јемену и Сирији. Имајући у виду стратешки значај региона, свако испољавање нестабилности овде може да доведе до отвореног сукоба између Сједињених Америчких Држава, Русије, па чак и Кине, оцењује аутор.

Четврто жариште напетости је Корејско полуострво, без обзира на последње мировне иницијативе САД и Северне Кореје, сматра професор. Према његовим речима, односи између Вашингтона и Пјонгјанга могу се покварити у било којем тренутку. Штавише, несугласице по корејском питању имају и други важни играчи — Кина и Јапан.

Погоршање односа између Сједињених Америчких Држава и Кине „предсказује несрећу“ у будућности, а „горуће тачке“ временом би се могле појавити и у другим регионима, пише аутор. При томе криза америчке војне хегемоније и успостављеног светског поретка указују да ће блиска будућност вероватно бити опаснија од недавне прошлости, закључује Фарли.

Прочитајте ОВДЕ какав то план има Пентагон за Сирију.

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Светозар Радишић - Трећи светски рат је у току, човечанству прети уништење!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА