Најновије

НАЈВЕЋА АМЕРИЧКА НОЋНА МОРА! Блумберг упозорава: ЕУ хитно да прими Србију у чланство или ће је отети Путинова Русија!

Ако се политика Брисела хитно не промени и ако ЕУ по убрзаној процедури не прими Србију и остале државе Западног Балкана у пуноправно чланство, Русија и њен председник Владимир Владимирович Путин преузеће пуну контролу над тим простором!

Владимир Путин (Фото: РИА Новости/Правда)

Ово у својој анализи тврди утицајна америчка агенција “Блумберг”. У тексту под насловом “Држати Балкан ван Путиновог домашаја”, амерички аналитичари тврде да Москва хоће да по сваку цену онемогући “западни загрљај Балкана”, будући да верује да ће је то дефинитивно и неповратно лишити позиције светске силе.

“Руси праве хаос”

Ова америчка агенција тврди да Путин “свесно дестабилизује регион”, због чега би Брисел морао да реагује.

- Ово треба да буде време оптимизма за државе бивше СФРЈ, али добре вести су непожељне за руског председника, јер оне значе јачање веза читавог региона са Европом. Црна Гора је постала чланица НАТО, Македонија решава спор са Грчком око имена, у БиХ ове године су мирније текли избори у односу на 2014, напредују преговори о Косову иако нису редовни... Путин сматра да је “западни загрљај Балкана” део напора да се окружи Русија и лиши позиције светске силе. Зато чини и тек ће чинити све напоре да стане на пут томе - наводи се у тексту “Блумберга”. Аналитичари из САД оцењују да би Брисел требало хитно да прими Балкан у чланство ЕУ.

- ЕУ треба да охрабри преговоре Београда и Приштине тако што ће помоћи решење око контроверзних такса на извоз, а можда би могла и финансијски да подржи нови фонд за помирење. Русија у Србији има и наводно хуманитарни центар, за који САД тврде да је покриће за шпијунажу. Европа је ненамерно ојачала утицај Русије држећи балканске земље у неизвесности због чланства у ЕУ. Како би наставио напредак стабилности, Балкану требају уверења да их Европа и САД неће оставити рањивим на Путинове манипулације - закључује “Блумберг”.

Коментаришући ову анализу, Милисав Паић, бивши амбасадор и председник Српског спољнополитичког круга, каже да је ово доказ параноичног страха Запада од Русије.

- Све то што пише “Блумберг” је на линији ставова утицајних кругова у САД, који подгревањем тезе о опасности од ширења руског утицаја желе да заокруже евроатлантску доминацију нашим регионом. У том смислу, ове поруке су посебно намењене Србији и Републици Српској, имајући у виду одијум који НАТО и САД имају у српском народу - подвлачи Паић.

Скривене намере

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран наглашава да сваког децембра, након Путиновог новогодишњег обраћања новинарима, на Западу настане паника.

- Агенција “Блумберг” предлаже хитан пријем Србије и балканских држава у ЕУ, али из погрешних разлога. Разлози нису економске природе, нити постизање стандарда, него измишљени руски утицај. Овај предлог не треба да нас радује, већ да нас забрине. У њему је скривена намера да се пресеку јаке везе Србије са најмоћнијим и најпоузданијим пријатељем и савезником - упозорава Каран.

Мирослав Лазански открива шта све фали у писму које је Доналд Трамп послао Александру Вучићу и Хашиму Тачију. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин неће мирно гледати на комадање Србије

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА