Најновије

СЛОВЕНИЈА: Пре или касније граница са Хрватском биће тамо где каже суд!

Словеначки председник Борут Пахор изјавио је да се заузима за смиривање напетости и сталан дијалог са Хрватском, али да верује да ће једном доћи до спровођења арбитражне пресуде о граници, на чему инсистира Словенија, иако Хрватска не признаје ту одлуку и нуди билатералне преговоре о граничном спору, преноси "Хина".

Илустрација (Фото: Правда)

Борут Пахор је о односима са Загребом причао у разговору за Словеначку телевизију о догађајима у протеклој години, у чијем су фокусу биле домаће теме.

Пахор је рекао да ће се у међувремену, све до док не дође до решења спора око примене арбитраже, заузимати за "константан дијалог између Загреба и Љубљане, и то о томе како арбитражну пресуду спровести".

"Алтернативе за нас не долазе у обзир, али су нервоза и нестрпљивост непотребни, јер ће пре или касније граница бити тамо где ју је повукао арбитражни суд, а у то сам сасвим уверен", казао је Пахор у разговору који је пренела СТА.

Хина наводи да је Хрватска одлуком Хрватског сабора 2015. изашла из арбитражног процеса, наводећи да је неповратно компромитован доказаним настојањима словеначке званичнице и бившег словеначког арбитра да недопуштено делују на одлуку суда.

Хрватска због тога не прихвата одлуку арбитара донету 2017. о граничном решењу, посебно на мору, и уместо тога нуди билатералне разговоре, што Словенија од тада одбија.

Због непристајања на примену арбитражног решења Словенија је ове године тужила Хрватску суду Европске уније у Луксембургу, наводећи да Хрватска одбијањем арбитраже крши европску правну тековину.

Мило Ђукановић најављује украјински сценарио. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА