Најновије

РУСИЈА ЋЕ СВИМ СИЛАМА БРАНИТИ СРБЕ! Путин је узео ствар у своје руке и представио план у 7 тачака који ће сачувати Косово!

План у седам тачака који је руски председник Владимир Путин усагласио са најближим тимом сарадника непосредно након што је обелодањено Трампово писмо Вучићу и Тачију изазвало је праву узбуну у дипломатским курговима и малтене шокирало Вашингтон.

Путин је узео ствар у своје руке (Фото: Правда)

Како сазнаје „Српски телеграф“, Путин је лично инсистирао на жестоком одговору на америчку понуду за Косово, у којој види потенцијалну замку. Саговорници наводе да је страгија Москве разрађена до детаља и она ће бити главна тема састанка руског председника и Александра Вучића 17. јануара у Београду.

- Кремљ ће предузети читав низ мера о којима је разним каналима, што јавним, што тајним, обавештена и Америка. То практично представља јасно упозорење Вашингтону да заузда своје савезнике у Приштини и спречи их да повуку неке сулуде потезе, попут оружаног упада на север Косова – објашњава извор из обавештајних кругова у Београду који је у сталној вези са руским колегама у Москви.

Да су ове информације поуздане, може се видети и из јучерашњег обраћања Сергеја Железњака, једног од најближих Путинових сарадника и члана Комитета Думе за међународне послове.

- Позивамо српско руководство да не подлеже америчким провокацијама – поручио је Железњак.

И председник Вучић истакао је да има велику подршку Русије за компромисно решење.

- Немогуће је да се крајње решење донесе, а да се са тим не сагласе Москва и Вашингтон. Али, Срби и Албанци морају да пронађу решење – подвукао је Вучић.

Ово су кључни делови руске стратегије

1. Офанзива у СБ УН

Русија ће, након недавне више него успешне седнице Савета безбедности Уједињених нација на којој је говорио и председник Вучић, појачати деловање у УН по питању КиМ. Заједно са Кином, инсистираће се на што чешћим седницама посвећеним овом питању. Такође, Русија ће код пријатељских земаља инсистирати да се и њихови представници у УН нон-стоп залажу да се говори о угрожености Срба на Косову и насиљу које над њима спроводе Албанци.

2. Обавештајна помоћ

Руски обавештајци веома су присутни на Балкану, баш као и западни. Са челним људима руских обавештајних служби, укључујући и војну, Путин је лично договорио да они српским колегама ставе на располагање све податке до којих дођу, а тичу се непријатељског деловања албанских оперативаца, као и шпијуна ЦИА и МИ-6. Нашим агенцијама, ако затреба, биће доступни и снимци руских сателита који покривају територију Косова. Подсетимо, до сада је већ у неколико наврата Москва, на основу својих обавештајних сазнања, упозоравала Србију на деструктивне планове Приштине и појединих западних сила.

3. Употреба војне силе

Путин је својим каналима Западу и Приштини послао јасну поруку да ни по коју цену неће дозволити погром Срба на Косову. Ово, кажу упућени, није блефирање и може се очекивати да у случају насилне акције албанских снага усмерене ка Србина на северу косова или у енклавама јужно од Ибра не би изостала реакција Русије, посебно ако би КФОР све немо посматрао.

4. Дипломатски пакт са Кином

Последњи дана интензивирани су контакти руских и кинеских дипломата, који као главну тему имају питање Косова. Све је уследило након Трамповог писма Вучићу и Тачију, а договорено је да се направи нека врста рсуко-кинеског дипломатског блока који би у УН, али и другим важним међународним институцијама, подржавао напоре Србије да онемогући нелегално учлањење и деловање Приштине.

5. Убрзање испоруке наоружања и опреме

Након што је Приштина усвојила прописе који омогућавају формирање тзв. Војске Косова, много тога је постало јасније. Чим се то догодило, Путин је издао налог свим својим службама да интензивирају испоруку унапред договореног наоружања о војне опреме Србији, али и да се продубе разговори о набавци арсенала који није обухваћен претходним споразумима. Путин је тражио и да део испорука иде и преко Белорусије, а нови договори, како се помиње у војним курогивма, могли би да се односе и на одређен број нових мигова-26, хеликоптера, оклопних возила, као и неколико савремених ПВП система, не искључуући ни чувени С-300.

6. Приступање Евроазијској унији

С обзиром на траљав процес приступања Србији ЕУ, који је због Косова још више отежан, Путин је нашој земљи упутио позив да се приближи Евроазијској унији (ЕЕЗ), у којој је сада (или ће бити) неколико стратешки важних земаља, попут Русије, Белорусије, Казахстана, Индије, Египта... ЕЕЗ ће, иначе, најтешње сурађивати са Кином у развоју пројекта „Један појас, један пут“. Позив није временски орочен.

7. Енергетска независност

На гасноим питању одавно се ломе копља на релацији САД-ЕУ-Русија. Сви памте како је притиском на Бугарску заустављен пројекат гасовода „Јужни ток“, који је за Србију био стратешки важан. Сада је актуелан „Турски ток“, гасовод који треба да повеже Русију са централном Европпом. Србија је важна точка тог пројекта, а у Путиновом новом плану предвиђено је и да будемо кључно чвориште. Таква одлука је донета управо да би Србија могла да буде енергетски независна од Запада, посебно када се не зна да се потрошња гаса у нашој земљи драстично увећава из године у годину. Како је недавно рекао Вучић, испоруке гаса из Русије у Србију достигле су две милијарде кубних метара годишње, а уското би то могло да буде и 3, 5 милијарди на годишњем нивоу.

Дачић: Лавров ми је рекао да је Србија спремна да се укључи

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да прича о договору Београда и Приштина мора да се заврши у УН јер је битно шта мисле сталне чланице Савета безбедности. Он наводи и да је добио потврду од руског колеге Сергеја Лаворва да је Русија спремна да, ако се промени формат дијалога, учествује у њему.

- У време бившег председника Бориса Тадића и бившег шефа дипломатије Вука Јеремића направљена је грешка што је дијалог из УН пребачен у Брисел – каже Дачић и додаје да је разграничење и даље тема, али да тај принцип није разрађен до краја.

Приштина жели "црне соколове"! Наследници ОВК почели да се шепуре у пилотским униформама. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Путин је рекао да је за Русију Србија најважнија земља у Европи

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА