Најновије

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ПОБЕСНЕЛИ: Трамп и Путин нас вуку за нос, годинама имају овај тајни договор

Трампов однос с Москвом оптерећивао је прву годину његовог мандата, када су кључни бивши помоћници били под САД истрагом, због наводне сарадње с Кремљом.

Трамп и Путин (Фото: РИА)

Упркос огромном утицају различитости интереса председника Доналда Трампа и Владимира Путина, многи скептици размишљају о потенцијалној завери или алијанси између ове двојице, који се препиру да Кремљ није добио много за узврат због залагања да се помогне да Трамп победи.

Док је Трамп реторички био мекан према Путину, и водио кампању против НАТО-а, због акција своје администрације, као што је лансирање ракета у Сирију, давање војске Украјини и санкције за руске бизнисмене и организације, ишао је директно против интереса Кремља, кажу скептици. Било је неке истине у овим наводима, иако је више агресивних акција према Русији, од стране Конгреса и Трампове администрације.

Али Трампова администрација направила је два велика корака у линији с руским интересима, који би могли да исплате сав Путинов труд у свом мандату.

Прво и најважније, Трамп је објавио, из ведра неба, да се САД повлаче из Сирије. “Победили смо ИД у Сирији, што је једини разлог зашто смо били тамо током овог мандата”, рекао је Трамп на Твитеру. Званичници су потврдили да је у плану повлачење трупа са територије Сирије.

Аналитичар Ник Патон Валп објашњава да је ово велика победа Путинових интереса у овом региону.

“Без САД, Русија је главна војна сила у послератној Сирији. Како год да поричете, Трамп има неке сумње о томе да уради нешто да би удовољио Путину”.

Изјава да је ИД “побеђен” у Сирији, ипак, је веома оптимистична. Мартин Чулов, репортер Гардијана, објавшњава: “Дуга борба против исламске државе изгледа добро на мапи, али и даље је убедљива на бојном пољу”.  

Терористичка група је изгубила више од 95% територије коју је заузела 2014., а великим хаосом претили су да униште границе регије које су се браниле тамо где је све почело, на земљи крај Еуфрата, границе Ирака и Сирије.

Курди уз подршку САД ваздухопловне војске, борили су се са сектремистима у градовима и селима у сиријској најисточнијој провинцији Деир ез Зор.

Остало је најмање 2500 ИД бораца, који су преживели борбу на истоку и западу. Колосалне рушевине леже са ове стране реке. Али групе имају капацитет да још наштете, нарочито ако их сада не елиминишу.

У међувремену, Трампови републикански саветници су екстремно скептични по питању његове изјаве.

“Повлачење мале америчке силе из Сирије би била велика грешка, као што је чинио Обама”, рекла је сенаторка Линдзи Грејем.

“Одлука да се повучемо из Сирије донета је упркос војној препоруци да се то не чини. То је груба грешка”, каже сенатор Марко Рубио.

Републиканска партија је често била и сувише жељна да руководи силом САД војске, а има заправо добар разлог зашто се САД повлачи. Али “победа” ИД није један од њих. Сумњиво је да је председников први избор да се успротиви својој партији, када су у питању интереси Путина.

Упркос великом улогу ове одлуке, CNBC новинарка Кристина Вилки преноси да званичници администрације одбијају да одговоре на питања ко је одлучио о повлачењу из Сирије. Ово сугерише да највероватније да је председник сам донео одлуку.

“Никада нисам видео сличну одлуку. За све, ово је био велики шок”, рекао је сенатор Боб Коркер.

Други који су често критиковали председника сматрају ову одлуку збуњујућом.

“Зашто Трамп ово ради? Ко то зна?”, написао је коментатор Макс Бут. “Будући да ради против воље саветника, јасно је да ово није резултат нормалног политичког прегледа процеса. Ово је Трампова доктрина на делу: Трамп ради шта хоће. Могло би бити базирано на томе шта је доручковао или је нешто злокобније у питању”.

Још један Трампов потез ће највероватније значити да ће Путин бити задовољнији. Министартсво финансија објавило је да уклањају санкције, које је донео Конгрес како би казнио Русе због мешања у изборе.

Овај корак је донет јер је руски олигарх Олег Дерипаска дао велики део својих обвезница. Ипак, постоји озбиљан разлог за бригу.

Прво, Дерипаска је имао везе с Трамповом кампањом. Пронађени су докази који показују да Трампова кампања дугује новац Дерипаски.

Бројне институције, попут VTB банке, купују Дерипаскине деонице у санкционисаном послу.

У коментару на повлачење санкција, Мими Рока, бивши федерални тужилац каће: “ На видику је услуга за услугу.

Није јасно да ли је постојала експлицитна завера Трампа и Руса у изборима 2016.  Али јасно је да је Путин имао јаку жељу да Трамп победи, делом јер мрзи Хилари Клинтон и делом јер је мислио да ће се Трамп повиновати његовим интересима. Овог Божића, јасно је да је Путин добио тачно оно што је желео.

Победнички повратак руске фрегате Адмирал Есен у Севастопољ погледајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На нишану Лазанског-Путин, Трамп и Немци

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА