Најновије

ДРЕЦУН: Став Кфора ко може на север без сагласности је неприхватљив!

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да се Кфор и српска страна разилазе у схватању договора који је постигнут током Бриселског процеса о нормализацији односа а по питању ко може без дозволе да уђе на север КиМ.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Поводом изјаве представника Кфора да РОСУ може без дозволе на север Космета, Дрецун каже да Кфор договор који је постигнут са Београдом тумачи тако да на север не могу да уђу припадници тзв. косовских безбедносних снага без сагласности комананданта и председника четири српске општине на северу, али да зато специјалне полицијске јединице могу да обављају своје задатке на тој територији.

- И ту се разилазимо потпуно у схватању тог договора, јер ми све оно што представља специјалне јединице са дугим цевима, са борбеним возилима, сматрамо чиниоцем који угрожава безбедност и стабилност српског народа на КиМ, посебно на северу - рекао је Дрецун.

Он додаје да српска страна сматра да на северу само треба да буду припадници регуларне косовске полицијске службе, а никако и никакве специјалне јединице које се понашају као паравојне формације. Такође, од Кфора се, каже, очекује да има изражену осетљивост по питању веома нестабилне политичке ситуације, веома нестабилних међуетничких односа и да не дозволи да се стабилност на Косову поремети тако што ће се појављивати неке специјалне формације без обзира што су оне формално у саставу полиције.

- Кфор сматра да те јединице које су у саставу полиције могу да улазе без најаве на север Косова. Ми сматрамо да је свако појављивање било каквих специјалних формација, сем редовне косовске полицијске службе, на северу чинилачко и да угрожава безбедност српског народа - објаснио је Дрецун.

Од Кфора се, по његовим речима, очекује да спречи дестабилизацију, а очигледно да Кфор не сматра да појављивање специјалних полицијских јединица може да дестабилизује ситуацију и зато не покушава да онемогући њихов боравак на северу.

- Ми сматрамо да је то неприхватљиво и српски народ се опире томе, јер без обзира како се формално зову те јединице и да ли су формално у саставу полиције, оне јесу класична организација по војној структури - навео је председник скупштинског одбора за КиМ.

Он је закључио да нема мирног окружења и сигурности за српски народ на северу ако тамо "свако мало уђу до зуба наоружани специјалци".

Прочитајте ОВДЕ шта се крије иза Трампове иницијативе у вези са Косовом.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дрецун: Србија не може да спречи трансформацију БСК у војску Косова

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА