Најновије

НАСЛЕДНИК БЕСНОГ ПСА ФОРСИРА ОВАЈ АВИОН: Америка купује ловац који је први пут полетео пре 46 година! (ВИДЕО)

Пентагон ће затражити 1,2 милијарде долара из буџета за 2020. годину како би купили 12 нових Ф-15X борбених авиона од Боинга. "Пацифистички" Јапан купује 147 Ф-35 борбених авиона, што ће их коштати бар 13 милијарди. Уговор из снова за Локид Мартин - испоручиће 25 Ф-35 авиона за 22,7 милијарди долара.

Ф 15 (Фото: Јутјуб)

Вест је прву објавила агенција Блумберг која се позива на две упућене особе које су затражиле да се њихова имена не открију док захтев не буде званично послат. Како кажу, нове Ф-15-ице требало би да замене старе Ф-15Ц борбене авионе којима лети Национална гарда САД, а који су постали прескупи за надоградњу или одржавање с обзиром на то да су у служби још од 80-их година прошлог века. 

Према писању Блумберга одлука о куповини Ф-15X долази из самог врха Пентагона, а нагађа се да иза ње стоји заменик министра обране Патрик Шанахан. Али, како је за Блумберг рекао други службеник из америчке администрације, Шанахан није овлашћен да донесе одлуку о куповини авиона, а захтеви ионако неће бити финални док их Пентагон не преда 4. фебруара наредне године. 

Најновије верзије овог испробаног борбеног авиона, за који Авијација САД тврде да није ни једном срушен у борби, Боинг је засад продао само арапским државама. Тако је Саудијска Арабија још почетком деценије наручила чак 84 Ф-15СА борбених авиона у склопу великог војног посла од 60 милијарди долара који је укључивао и модернизацију 70 старијих Ф-15-ица којима лете Саудијци, али и низ других оружаних система.

Суседни Катар је ипак прошле године уговорио куповину 36 Ф-15QА (ознаке авиона одговарају држави којој су намењени) за 12 милијарди долара, а очекује се да ће им први бити достављени 2021. године, преноси Јутарњи лист. 

Иако се дизајн Ф-15 није много мењао од 1970-их година и данас се сматра једним од најбољих борбени авиона на свету. Пројектовала га је фирма МекДоннел Даглас, да би производњу у Сент Луису 1997. преузео Боинг, који је купио ту компанију.

"Ф-15 је у класи за себе када су у питању долет и перформансе. Много је бржи од нових Ф-35-ица, носи више оружја и може даље да лети. Једини недостатак је тај да нема селт карактеристике, то јест смањену видљивост на радару", тврди за Блумберг Ричард Абоулафиа, стручњак за борбене авионе и потпредседник конзултатске фирме Теал Груп.


Иначе, први Ф-15 полетео је 1972. године, производња авиона кренула је годину дана касније, а од 1976. године налази се у саставу америчког ратног ваздухопловства. Од страних авио снага, Ф-15 користе Израел, Јапан, Јужна Кореја, Сингапур и Саудијска Арабија, а управо је израелски пилот Ф-15-ице Моше Мелник први оборио непријатељски авион у битки. Током четири деценије службе коришћен је у бројним војним операцијама, од Заливског рата до рата у Авганистану. 

Како наводи Дефенс блог, нови Ф-15X требао би да носи још више наоружања (најмање 16 пројектила), и даље би летео брзином већом од 2,5 Маха, али би коштао знатно мање од Ф-35-ице чија најјефтинија А варијанта тренутно кошта 89,2 милиона долара за "голи" авион. Даље, Боинг тврди да ће му трошак лета бити 27.000 долара по сату (за Ф-35А је 45.000), док ће му животни век бити импресивних 20.000 сати.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Сергеј Шојгу о опремљености Русије оружјем.

Извор: Курир/Novac. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА