Најновије

ВУЧИЋ О ПРОТЕСТИМА: Ја дочекујем Путина а они нека праве "власт у сенци"!

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас могућност повећања "косовског додатка".

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је, на ТВ Пинк, поручио Србима на КиМ да ће Србија помагати на све могуће начине и учинити све да живе једнако добро следеће године, те да, ако има простора, а уверен је да ће га бити, повећати косовски додатак.

Он је рекао да држава то планира како би Срби на КиМ имали још деце, и како бисмо им показали да на КиМ имају своју будућност.

Њихово стање је, истакао је председник, све теже, јер Приштина нема намеру да укине таксе, барем до Нове године.

Указао је да таксе и тешкоће Срба на КиМ у јавности и медијима готово да више нису тема.

„Рекао сам раније да три дана људи овде хоће да причају о Србима на КиМ, четврти дан су уморни и важније им је да ли је поледица, суснежица, Нажалост ту сам био у праву и неко мора да се бави тиме, а то је држава. Наставиће да се бавимо и српски народ на КиМ има, може да има и увек ће имати ослонац у својој држави, подвукао је он.

Нисмо близу решења

Рекао је да нисмо ни близу решења косовског проблема, јер је за компромис потребно достра енергије, да жртвујете своју каријеру за добробит будућност своје деце, а за то, како сматра, нема нико у Приштини спремност да то уради.

Казао је да је добро што је амерички председник Доналд Трамп показао жељу да проблем буде решен и да је по први пут рекао да треба да се договори Приштина са Београдом и обратно, а да ће они прихватити компромис.

Он је казао и да је једина и права истина то да јединице Росу могу да уђу на север Косова само под два услова: уз дозволу Кфора, и уз сагласност српске заједнице.

- То је пуна истина, а друга је ствар ако НАТО хоће то да прекрши - рекао је Вучић за ТВ Пинк, који је навео да је договор о томе подразумевао изричито да нема "дугих цеви" на северу Косова.

Он је подсетио да је Бриселски споразум потписан 2013. године и да су у тим разговорима тражене гаранције НАТО пре свега за Росу, јер тада није било јединица ФИТ и других, војска није била ни у најави.

- Наш договор је заснован на неприсутву Росу. Лично сам присуствовао свим састанцима, 500 пута поновио пред Ештон и званичницима Нато, и лично сам отишао у Нато и рекао - нема наоружаних Албанаца са дугим цевима на северу, са нагласком на Росу, без ова два услова - додао је он.

Како је казао, они хоће да забораве други део, и поновио да је договор био да нема уласка на север без дозволе НАТО, то је услов број један, али кумулативни, а не алтернативни услов, је сагласност српске заједнице преко њених представника, односно четири градоначелника.

- То је пуна истина, једина истина. Ко год каже другачије, најгори је лажов - закључује Вучић.

Вучић је рекао да се наслушао свакојаких лажи и да жели да каже народу истину о ономе што је договорено и постигнуто, а, каже, не би био први пут да они измисле нешто или прекрше договор.

- Зато су добили јасно упозорење Србије да се не играју са таквим стварима, да ће тиме да доведу у опасност све на Балкану и угрозе мир и безбедност свих - рекао је Вучић.

Прекршили су Резолуцију 1244

Он је додао да није тајна ни што део међуанродне заједнице тражи сваки начин да потпомогне албанску државност на Косову.

- Прекршили су резолуцију 1244, која ни иначе није сјајна за нас - рекао је Вучић и додао да у тој резолуцији има доста лоших одредби по нас, а да су они и мало добрих одредби успели да погазе.

Додао је и да Србија не може да очекује да се они понашају у складу са правом, што се могло видети и на седници СБ УН о ситуацији на Косову кроз уста британског амбасадора. Вучић је позвао Србе на Косову да у миру, здрављу и весељу дочекају Нову годину и Божић и поручио им да могу да рачунају на Србију.

- Нећемо дозволити да лажу и обмањују јавност, ја сам вам рекао истину и нећу никад никоме дозволити да саопште нешто друго - рекао је он.

Вучић је рекао и да је синоћ разговарао са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, да јој је честитао Бадње веће.

- Са њом сам се још у Суботици, али и Загребу договорио, да ће Хрвати у Србији живети нормалнод, добро, без проблема... Остаје нам такође да још доста тога урадимо у Србији, иако је доста урађено, али настављамо у том правцу. То су наши грађани, воле Србију, и наравно да воле Хрватску - рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на "таласање" претходних дана на релацији Београд-Подгорица, али и Подгорица и други градови.

- Ми смо забранили улазак у Србију криминалцима, а коме они забрањују? Ми извозима разне идеје, имамо интелектуални капацитет, али не криминалце. Србија ће јачати, нећемо никога угрожавати, а ако је за њох проблем то што је Србија снажнија, онда не знам шта да кажем - казао је Вучић.

Шта су све говорили Стефановићу...

Он се осврнуо на твит посланика Владимира Ђукановића (СНС), у коме је посланици опозиције Мариники Тепић написао "Мариника схвати, нећемо стати". Иако је ово био његов коментар поводом изборних резултата у Лучанима, суштина је да је управо ово била једна од реченица којом је посланици Тепић месецима прећено од стране појединаца и десничарских група.

- Само то је рекао? Само то? Мора да је нешто друго рекао. Нешто је друго ту у питању, нервоза је превелика код неких људи. СНС никад није била јача, а они падају из месеца у месец. То је такав суштински пад у амбис, да вам не причам шта су у Лучанима радили - навео је Вучић.

Како је казао, "шта су све говорили министру Стефановићу када је избројао учеснике на протесту".

- Да је слина, овакав, онакав... Подсетићу вас да је он саопштио да су ухапшени налогодавци паљења куће новинара из Гроцке, а то нигде није била вест, јер су неки други били тужни што се то догодило. Нервоза је код неких превелика, јер знају све што знам и ја, да партија коју водим никада није била јача, а они никада нису били слабији и падају лако из месеца у месец. Ни Мири Марковић никад није пало на памет да толико лаже колико они за број људи на протестима. Али ако хоће, ако инсистирају толико, прихватам - ево вам избори, па да видимо - навео је Вучић.

Спреман сам да чујем људе

Председник Србије се осврнуо и на коментар Сергеја Трифуновића о расвети у Београду, рекавши да жели да верује да је то само лажна вест.

- Овде се ради да морате дневно да реагујете на лаж, јер се она експоненцијалном геометријом шири - казао је Вучић.

Осврнуо се и на протесте у Београду који се одржавају протекле три суботе, рекавши да да су државни органи дали процену.

- Није све то важно, ја сам спреман да чујем људе. Кажу, не ваља бирачки списак, а излази онај лажов Обрадовић из Чачка, нашао неке људе, каже имају чудно презиме и дошли из Војводине, имају изгледа неку фасцинацију Војводином, а испоставља се да људи тамо живе од осамдесет и неке - навео је Вучић.

Казао је да се динар не даје за саветнике које има Србија из буџета. Такође, у емисији је рекао да је влада Мирка Цветковића, "у којој су били и Јеремић и Стефановић", потписала уговор са америчком лобистичком фирмом "Подеста", која је заступала и Мирослава Мишковића.

- Иначе не би имао ништа против, али све то је био увод за оно што се десило 2011. године на Јарињу и Брњаку - рекао је Вучћ.

Ускоро закон о пореклу имовине

Он је најавио да ће ускоро на дневни ред доћи и закон о пореклу имовине, да се види "ко су лопови, ко су тајкуни, ко је како стекао новац".

Говорећи о најављеним протестима, који се одржавају у суботу 29. децембра, Вучић је навео да жели да покаже "поштовање према грађанима, и обичним људима, а не према онима који то организују". Објаснио је и да је проблем са рампама у Србији у томе што је некада, уместо да буде улагано у то, улагано у оптичке каблове за Шолакове и Ђиласове медије.

- Пре нестају, милиони нестају, јер држава није овца за шишање. Зато су нервозни. Што се људи тиче, њима хоћу да испуним, а њима ништа нећу - рекао је Вучић.

На питање водитеља ТВ Пинк, да ли му се глумац Срегеј Трифуновић обраћао да му помогне да изађе из земље, Вучић је навео да не жели да прича о томе. Такође, они су питали и да ли зна да је за 17. јануар у Паризу опозиција заказала да прави "власт у сенци", на шта је он упитао: Да ли се ви шалите, то је нешто измишљено?

- Ја 17. јануара дочекујем Путина, а они нека праве шта хоће - казао је председник Србије.

Говорио је и о наталитету у Србији, рекавши да се и Београде празни и урушава унутар себе, када је реч о природном прираштају.

- Нису проблем друго и треће дете, већ прво, све је мање деце, нарочито у Београду. Највише српског живља имате у српским срединама на КиМ, мали и тамо где су људи најсиромашнији. Јагодина, Ниш, и остала места, мало је деце - казао је председник Србије.

Делта демантује Вучића

Убрзо се о Вучићевим тврдњама огласила и компанија Делта Холдинг.

- Делта Холдинг најоштрије демантује тврдње да је сарадња наше компаније и америчке агенције Подеста финансирана из државних извора. Ангажовање агенције Подеста није тајна и Делта је још почетком 2013. године, две године након поменутог уговора Владе, саопштила да је ангажовала ову реномирану кућу као консултанта за корпоративне комуникације. Ту сарадњу је, наравно, самостално финансирала. Делта Холдинг је један од највећих пореских обвезника у земљи и највећи инвеститор, са планом да у области некретнина покрене и реализује пројекте у вредности од 600 милиона евра. Овакве неистине, ма одакле долазиле, још једном нарушавају углед, али и наносе пословну штету једној од највећих домаћих компанија – стоји у саопштењу ове компаније.

Прочитајте ОВДЕ која то три циља жели да постигне Трамп преузимањем преговора Београда и Приштине.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Нећу да подлегнем притисцима који долазе са улице.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА