Најновије

Динар друга најјача валута у свету у овој години?

Динар је од стране "Блумберга" проглашен другом најјачом валутом у свету за ову годину, изјавила је вечерас гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, додајући да стабилни динар, стабилни курс и стабилна инфлација остају циљеви и у 2019. години.

Евро и динар (Илустрација: Pixabay)

Табаковић је за РТС истакла да ћемо ову годину завршити са више од три милијарде евра нето страних инвестиција.

"Па, нека ми неко каже да ли је динар прејак, да ли се у Србији лоше живи, да ли је Србија угледна", навела је Табаковић.

Како каже, поједина оспоравања њене политичке прошлости и садашњости не могу да буду сметња у раду, с обзиром на постигнуте резултате.

"Не могу да разумем да ме неко пита да ли је динар темпирана бомба, а динар је од стране Блумберга, нимало пријатељски настројене према мени или Србији, проглашен у овој години другом најјачом валутом у свету. Да ли пред једном таквом агенцијом и вешћу која је била образложена неко не треба да се постиди износећи критике на рачун Народне банке Србије или политике Владе Републике Србије", упитала је Јоргованка Табаковић.

Она је истакла да има и оперативну, и функционалну, и финансијску, али пре свега личну независност у доношењу одлука у интересу грађана Србије.

Њена политичка подршка огледа се, како каже, у томе што познаје човека који води Србију и зна који су његови циљеви.

"Ја препознајем како треба да помогнем у реализацији тих циљева", каже Табаковић.

Она је подсетила да су циљеви Народне банке стабилност цена и финансијска стабилност, а да је Народна банка, према закону, дужна да подржи економску политику владе.

"Мој је посао да грађанима Србије, координишући мере са Владом, као на пример у дигитализацији, учиним све да ова Србија буде место у којем ће и млади радо остајати да живе и раде", рекла је гувернерка.

Она је обећала да ће Народна банка и у 2019. години посматрати и анализирати "отворених очију".

"Имамо најбоље, најстручније и најлојалније људе који ће као и досада заједно са мном дати све од себе да имају стабилни динар, стабилни курс, стабилну инфлацију, али и, надам се, веће плате и више прилика за радна места", поручила је Табаковић.

Kaко је Нишки аеродром пропао, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Странци о нашој валути

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА