Најновије

Дачић објаснио Милу колико нам је "жао" због растанка: "Камо среће да се никад нисмо ни спајали!"

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић казао је у интервјуу за лист "Дан" да би за Србе било лековито да уђу у власт у Црној Гори. Црна Гора, додаје, треба најзад да схвати да у Србији нема никаквог жала због растанка са Црном Гором.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Коментаришући односе између Црне Горе и Србије, Дачић истиче да су они стабилни.

- С наше стране, важно је да постоји дијалог. И имамо исти циљ, а то је Европска унија и стабилност региона - казао је Дачић.

Осврнуо се на оцену председника Мила Ђукановића да је у последњих годину дана дошло до заоштравања односа Србије са комшијама Загребом, Приштином, па и са Подгорицом.

- Ако се не варам, то је рекао у интервјуу на вашем Јавном сервису. Надам се да сам добро интерпретирао. Такође је рекао да Црна Гора не доноси антисрпске одлуке, већ одлуке у сопственом интересу. Претпостављам црногорском. И то је лепо. Па и Србија доноси одлуке у сопственом интересу. Треба ли због тога да се извињавамо било коме? Друго, у истом том интервјуу, наговестио је да смо ми одговорни за "деструкцију Црне Горе", шта год то значило. Нити је Србија било ком држављанину Црне Горе забранила улазак у Србију, нити од Србије зависи улазак Црне Горе у Европску унију. Дакле, збиља је смешно - навео је Дачић.

Србија, истиче он, жели Црној Гори улазак у Европску унију и отворени су за разговор о свим темама које обе стране сматрају важним.

- Али, не можемо прихватити улогу дежурног кривца за свачије проблеме. На крају, Црна Гора треба најзад да схвати да у Србији нема никаквог жала због растанка са Црном Гором. Срећан пут, камо среће да се никад нисмо ни спајали - поручио је Дачић.

Према његовим речима, ако неко треба да жали због 1918., онда је то Србија, јер је у рату изгубила 28 одсто становништва.

- На кога се Црна Гора жали на Александра Карађорђевића, полу-Црногорца, унука црногорског краља Николе Петровића? Уосталом, и Карађорђевићи су Петровићи који су у Шумадију дошли са црногорско-херцеговачких брда. Један Шумадинац, Крушевљанин или Топличанин никад не би укинуо Србију зарад Југославије. И зашто бисмо ми жалили због Црне Горе? И раније смо били две државе. Једино што се никад није дешавало да Црна Гора и Србија буду у сукобу. То је оно што је трагично. Уосталом, и краљ Никола, кад је упутио проглас народу 1914. године, написао је “живело наше мило српство”. Нисам ја написао то, него он - казао је Дачић.

Даље наводи да су гусле и српске и црногорске.

- Али још никад нисам чуо ниједну гусларску песму о сукобу Србије и Црне Горе. И зато кад из Црне Горе говоре о великосрпској агресији, ја се увек нашалим и кажем да ја само знам за великоцрногорску агресију на руководећа места у Србији. Да закључим, све најбоље Црној Гори, не интересује нас шта раде, осим када су у питању српски национални и државни интереси и положај Срба у Црној Гори, којих има 30 одсто. То је суверено право сваке државе. Све то треба да радимо у међусобном пријатељству”, поручио је Дачић.

Према његовим речима, положај Срба у Црној Гори важан је елемент у билатералним односима две земље.

- Сматрамо да су Срби конститутиван народ у Црној Гори, а никако мањина. Иначе, ми питање језика којим говоре грађани Црне Горе остављамо њима на одлуку, иако је чињеница да током разговора наших званичника преводиоци нису потребни. Такође, Србија сматра да је Српска православна црква у Црној Гори важан део њене историје и културе и као такву је третирамо, а ја лично верујем и да већинско црногорско становништво мисли исто. Али, сва ова питања могу се решити дијалогом и део су разговора током сусрета званичника наше две земље. Мислим да би за наше односе, али и за унутрашњу стабилност Црне Горе, било лековито да Срби постану део владајуће коалиције. Многи проблеми би тако могли да буду превазиђени”, оценио је Дачић.

Казао је и да Црна Гора треба да реши случај Бранке Милић у оквиру својих институција, а на Србији је да помогне разменом обавештајних података и информацијама.

- Не заборавите да је Србија, као и свака друга држава, дужна да помогне сваком свом држављанину који од ње тражи помоћ. Та помоћ припада и госпођи Милић. Надам се да ће надлежне институције обе земље, уз сагласност госпође Милић, доћи до обострано прихватљивог договора - истакао је Дачић.

Курди званично позвали сиријску армију да их заштити од Турака! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић и Шешељ о Косову, Трампу и изјавама Албанаца

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА