Најновије

Сиријска војска ушла у Манбиџ после неколико година! (ВИДЕО)

Док Турска диже трупе на граници, курдске снаге (Снаге самоодбране сиријских Курда) у Сирији су позвале Дамаск да интервенише. Донедавно курдске снаге су уживале заштиту америчких снага, које су биле распоређене на већином курдском североистоку Сирије.

Сиријска војска (Фото: САНА)

У саопштењу објављеном данас, наводи се да би сиријске снаге требале ући у подручја из којих су се раније повукле курдске снаге.

"Позивамо снаге сиријске владе, које су обавезне да штите исту земљу, нацију и границе, да преузму контролу над подручјима из којих су се наше снаге повукле, посебно Манбиџ и да заштите ове области од турске инвазије", наводи се у саопштењу.

Дамаск је одговорио саопштењем, у којем се наводи да сиријске снаге већ улазе у град.

"Узимајући у обзир дужност арапске војске и као одговор на позив народа Манбиџа, Генералштаб Војске Сирије саопштава да је војска ушла у Манбиџ и подигла заставу Сиријске Арапске Републике", наводи се у саопштењу, преносе сиријски медији.

У саопштењу се додаје да је војска одлучна да "угуши тероризам и победи све освајаче и окупаторе" и да обезбеди сигурност свим сиријским грађанима.

Коментаришући догађаје у Сирији, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је изјавио да Москва очекује да ће и одлука Вашингтона о повлачењу трупа и акције Турске бити предузете са крајњим циљем потпуног обнављања националног суверенитета Сирије.

"Снаге самоодбране сиријских Курда" су снаге које чине велики део "Сиријских демократских снага" - трупе које су играле улогу копнених снага у војним операцијама САД-а у североисточној Сирији. Као савезници Вашингтона, курдске снаге су имале одређени степен заштите од Анкаре, која их сматра терористима.

За турску владу, све курдске снаге представљају претњу без обзира да ли делују у самој Турској, Сирији или Ираку. Анкара се већ деценијама суочава са побуном Радничке партије Курдистана и види све курдске снаге као продужену руку Радничке партије Курдистана.

Равнотежа снага у северној Сирији нагло је опала овог месеца након што је амерички председник Доналд Трамп објавио да ће се америчке трупе повући из тог подручја. Тај потез је уследио након што је Анкара објавила да ће покренути нову операцију усмерену против курдских снага, саопштивши да је тај потез оправдан америчким неуспехом да обузда Курде.

Како је Русија опоменула Тусрку прочитајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА