Најновије

ТОМА ФИЛА: Стаљин хтео да убије Тита на пи*ању!

Доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито за длаку је избегао атентат у тоалету када је отишао да посети вођу Совјетског Савеза Јосифа Висарионовича Стаљина, открива за Српски телеграф чувени београдски адвокат Тома Фила.

Тито (Фото: Јутјуб)

 Тито био на ручку код Стаљина и, пошто је био шећераш, њему је Стаљин дозволио да му дају двапут воду и чај и једанпут вотку, док су сви други морали без престанка да пију вотку. Устане Стаљин, каже: "Да здравствује Совјетски Сајуз", сви устану, живели и крк, попију пиће, седају. Устаје други и каже: "Да здравствује Совјетски Сајуз, да здравствује Јосиф Висарионович Стаљин"... Дође трећи: "Да здравствује...", и тако укруг, а иза сваког стоји по један официр КГБ, млад и јак - препричава Фила оно што је чуо од Маршалове супруге, како каже, уображене прве даме Јованке Броз.

Стаљинове убице биле су задужене да те брзо врате у игру након што се онесвестиш од вотке, додаје Фила.

- И онда паднеш од пића, једноставно се онесвестиш и паднеш, онда те они подигну и односе у собу да се исповраћаш, пресвуку те и врате назад да се продужава пијанка даље. Никад се није знало овог што га однесу да ли ће да се врати, а Тита притерало да иде у тоалет, извини се Стаљину, устаде и оде, а ликвидатор којег му је наменио Стаљин пође за њим... - наводи Фила.

Тито каже: "Пишам ја и мислим се да л' ми је ово задње" и заврши, опере руке, крене, овај Стаљинов из КГБ га гледа два минута и каже му: "У реду је, можеш назад". Рекао Тито да му то било најдужа два минута у животу, мислио се да ли ће да га рокну или ће да се врати назад. И то је био последњи пут да је Тито дошао код Стаљина - прича Фила.

Шпијуни на сваком ћошку

Кад имате људе који су веома важни у држави попут Тита, тешко је са њима, наводи Фила.

- Имао је велики его и Тито се обрачунавао са политичким неистомишљеницима тако што је, на пример, имао своје људе свуда који су тако ишли од канцеларије до канцеларије да откуцају "овај рекао ово, овај рекао оно против Тита, против државе"... и чим неки судија добије предмет да суди, тачно смо знали да је то политика и да ће овај да надрља. Најтеже је бранити невиног човека који је жртва политике. Знате да је невин, али судије су одабране, телефони раде. У време комунизма у сваком окружном суду био је један судија за такве случајеве и онда смо знали - поручује Фила.

Чињенице

- Стаљин је покушао да убије Тита 22 пута

- Најпознатији је покушај тровања од руских лекара који су били послати у СФРЈ, али су атентатори осујећени у намери и враћени су Стаљину, али у мртвачком ковчегу

- После неуспелих атентата Тито је Стаљину послао следећу поруку: -"Друже Стаљине, престани да шаљеш своје агенте у Југославију с налогом да ме убију. Ухватили смо већ седморицу твојих људи који су намеравали да то учине. Ако се то не обустави, ја ћу бити принуђен да пошаљем човека у Москву и, ако то учиним, неће бити потребно да шаљем другог."

Змија, сплеткарош, ненормално сујетна!

Овим речима су људи из најближег окружења Маршалове супруге Јованке Броз описивали њен карактер и понашање, а за њих је бивша Титова хигијеничарка била непријатељ чији су пад нестрпљиво прижељкивали, прича адвокат Тома Фила.

- Јованка је била прилично тешка жена. Она је живела у систему где се све преко телефона решава, ја сам јој говорио да треба преко суда, међутим, она се развијала у време интервенције и то је био главни проблем између ње и мене. На крају је склоњена јер је била најближа Титу, нешто што нису могли да контролишу Доланц, Љубичић и други, које је она називала "нитковима и бандитима". То је главна прича, али и она је својим бахатим понашањем такође производила непријатеље - објашњава Фила.

Према његовим речима, Јованка, жена која је имала цео свет на длану, напослетку је доживела трагичну судбину управо због своје бахатости, о чему су сведочили и њене служавке и возачи.

- Није била љубазна према људима, била је осиона, таква је била према служавкама, које су се жалиле на њу, возачима... Стално је извољевала нешто, била је као краљица Драга. Убеђена да је најлепша жена на свету, кад се појавила нека лепотица у Јужној Америци, одмах је била љубоморна и говорила: "Па и ја да имам шминкере и гардероберке сваки дан, и ја бих била најлепша. Па ту жену сам три сата чекала на доручку док су је напирлитали, е таква је била лепша од мене" - каже Фила.

Она је, истиче, знала многе Титове тајне и, премда је било доста свађа између њих, искрено га је волела до краја живота.

- Сећам се да, кад год изговори његово име, крену јој сузе. Волео бих да ме моја жена воли као што је Јованка волела Тита, то је била права љубав - додаје Фила.

Како наводи, Јованка је била последње Титово обезбеђење.

- У својој ташни Јованка је увек носила пиштољ. У Француској, на пријему, пала јој ташна, отворила се и излетео пиштољ. Била је спремна да погине испред Тита! Али мрзели су је због њеног понашања - испричао је Фила.

САД су потпуно незаштићене од руског „Авангарда“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирољуб Петровић – Тито је био буздован који је цинкарио своју жену и пријатеље!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА