Најновије

ЗАГРЕБУ ОДСЕЧЕНА КРИЛА: Хрватској остаје да машта о Ф-16

Амерички Конгрес одобрио је израелску продају бобених авиона Ф-16 Хрватској, пише "Вечерњи лист", и додаје да ту ипак није крај, јер се сада све враћа у Стејт департмент. Портал "Аксиос" наводи да је посао продаје авиона пропао јер је одлазећи амерички министар Матис одбио да ублажи услове за трансфер.

Ф-16 (Фото: Јутјуб)

Позивајући се на изворе Стејт департмента, загребачки дневник пише да је истекао рок од 15 дана, у којем су чланови Одбора за спољну политику требало да изнесу своје замерке на предложени трансфер америчког оружја трећој страни. Замерки, кажу, није било.

Оцењује се да је ово важан корак, али процес још није готов.

Конгрес је, наиме, како налажу тамошњи закони, одобрио продају "оригиналних" авиона, у стању у каквом их је САД испоручио Израелу, пре израелских надоградњи, а вредност таквих млазњака је 135 милона долара.

Цену преправки које су Израелци направили треба, какао се наводи, додати на "оригиналних" 135 милиона долара да би се добила коначна вредност вишенаменских авиона за које се Хрватска одлучила.

А о томе се, прецизира се, одлучује у одвојеном поступку кроз директе преговоре САД и Израела.

Тек након што се постигне задовољавајући договор, Стејт департмент ће послати ауторизацију за продају, а преговори о томе још трају, наводи Вечерњи.

Посао пропао? 

Ипак, портал Аксиос јавља да је посао продаје авиона Хрватској пропао. Наводи се да је одлазећи амерички министар одбране Џејмс Матис одбио да ублажи услове које су Сједињене Државе поставиле за трансфер авиона.

Према наводима неименованог израелског званичника, укљученог у преговоре с Американцима чију изјаву преноси портал Аксиос, Матисов непопустљив став зауставио је посао вредан 500 милиона долара.

"Из разлога који нам нису у потпуности јасни, Американци су построжили услове за трансфер, а ми смо, наводно, погрешно протумачили њихов став о целој ситуацији. Посао продаје авиона Ф-16 Хрватској практички је пропао и мислимо да није могуће постићи договор који би истовремено задовољио америчке услове и хрватске захтеве", рекао је израелски званичник.

Он је додао је како Израел нема другог избора осим да се извини Хрватској што је посао пропао и да заборави на цео догађај. 

Како су се српски '’мигови'’ појавили на хрватском небу, погледајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

И Грчка нудила Ф-16 Хрватској

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА