Најновије

НАЈМАСОВНИЈИ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ СНС: Трифуновић-Хвала ти Вучићу, што си убрзао свој одлазак! Заказан следећи протест! (ФОТО/ ВИДЕО)

Четврти по реду протест под називом "Један од пет милиона" одржан је вечерас у Београду на платоу испред филозофског факултета. Окупљеним грађанима су се обратили глумац Бранислав Трифуновић, новинар Срђан Шкоро и председник Месне заједнице Ракита Десимир Стојанов. Након тога грађани су кренули у протестну шетњу . На челу колоне је овога пута био и Синдикат војних пензионера. Незванично путем друштевних мрежа кажу да је било више десетина хиљада људи.

Протести против СНС (Фото: Правда/Јутјуб)

Протест је почео окупљањем на платоу испред Филозофског факултета, а грађанима се прво обратио глумац Бранислав Трифуновић.

Он је окупљенима поручио да ако их питају ко је организатор протеста, они одговоре (председник Србије Александар) Вучић, јер да није њега, како је рекао, не би било ни протеста.

"Хвлала ти Вучићу што си убрзао свој одлазак", поручио је Трифуновић и додао:

- Гужва је као у ГСП, има нас више од 8 по квадрату. Ове недеље пуштени су из притвора нападачи на Борка Стефановића. Сазнали смо да се за 50.000 може неком запалити кућа. Против тога се боримо - рекао је Трифуновић.

Срђан Шкоро је поручио да је циљ рушење власти СНС.

"Ускоро ће доћи време када ће Александар Вучић овај народ молити за милост, али милости за њега и његове кабадахије неће бити", поручио је Шкоро.

Следећег пута, рекао је, 5. јануара "нека свако поведе једну особу која није била на протесту и биће нас више".

Следећи је на бини био Деско из Раките, Десимир Стојанов, који је плачући говорио.

- Долазим оданде где нема власти, где бију и отимају, а ми тражимо само мир и реку. Не тражимо ништа друго. Да нам се не узима. Имамо ли право на то? Ово није виђено никад...

На протесту је доста младих у 20-тим и 30-тим, међутим има и пензионера. Хвла вам што сте нам омогућили да се чује наша мука, наш лелек за оно што нам припада - рекао је Стојанов.

Јуче је било више полицајаца у Ракити него што их има у целој општини, додао је Стојанов.

- Да ли је то људи нормално, да један човек узме људима реку - запитао је човек који је симбол протеста мештана против мини-хидроелектрана.

Након окупљања учесници скупа кренули су у протестну шетњу преко Македонске, Светогорске, Таковске и Улице краља Милана до Трга Славија.

У Таковској су одржали већ традиционалних "5 минута најгласније буке".

Све време са камиона је емитована музика, а неки грађани су лупали у шерпе и лонце, као на протестима 1996/1997. У колони су били различити транспаренти - "Пљачка пензионера није реформа", ""Ми смо 10% од 5 милиона" (геј активисти), "Научићете шта је 7м квадратних на доживотној", "Нећу да ћутим", "Без срама запаљена кућа новинара".

Колону је код Дома омладине покушала да пресретне група од стотињак људи која је носила транспаренте “Не дамо Косово”. Њих је полиција, међутим, зауставила и инцидената није било.

Бранислав Трифуновић упозорио је окупљене да на траси шетње може доћи до провокација, али је замолио да на њих одговарају осмесима и пољупцима.

Према досадашњим саопштењима организатора послатим са мејл адресе „стоп крвавим кошуљама“ без логоа или ознаке било које политичке организације, захтеви су: да се у свакој емисији Радио-телевизије Србије омогући опозицији да изнесе своје ставове; да се открију налогодавци и починиоци убиства Оливера Ивановића; да се открију налогодавци пребијања Борка Стефановића и чланова Левице Србије; да се открију налогодавци паљење куће Милана Јовановића, покретача портала Жиг; да министар полиције Небојша Стефановић поднесе оставку.

Први протести су иницијално организованом због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића, али су у међувремену прерасли у шире грађанске протесте. Овог пута окупило се више људи него раније.

Председник Србије Александар Вучић је после првог протеста рекао да неће подлећи притиску улице, макар на протесте изашло пет милиона људи, да би после трећег окупљања у центру Београда рекао да је спреман да саслуша незадовољне грађане.

Организатори протеста потом су Вучићу упутили захтев да до данас у 18х, смени Небојшу Стефановића "због криминализације друштва и вређања протестаната", као и да данас дође на Студентски трг ако хоће да саслуша незадовољне грађане.

Прочитајте ОВДЕ све детаље разговора Ердогана и Трампа који је све променио у Сирији.

Извор: Н1/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА