Најновије

СЛУЧАЈНОСТ?! Откуд Зека у Митровици пред убиство Ивановића?

Наши истражни органи проверавају контроверзног Албанца. Човек са дебелим досијеом, близак Тачију и Весељију.

Оливер Ивановић (Илустрација: Правда)

Српски истражни органи, у оквиру истраге убиства Оливера Ивановића, проверавају и зашто је албански контроверзни бизнисмен Лирим Зека боравио у Северној Косовској Митровици, у близини места злочина, 15. јануара, дан пре атентата, пишу "Новости".

Ово би могло да баци ново светло на мучки напад на лидера ГИ СДП и на истрагу која већ скоро пуну годину дана тапка у месту. Наша страна, наиме, проверава шта је Зека, који има подебљи полицијски досије, уопште радио у Митровици непосредно пре злочина који је потресао све Србе, не само на КиМ, и да ли којим случајем има неке везе или сазнања о убиству.

Ово је, како сматрају саговорници листа, занимљив детаљ јер је реч о човеку који има блиске односе са многима из приштинске власти, која је до сада углавном опструирала истрагу не достављајући Београду чак ни чауре са места злочина. Тако је у четвртак, у циљу да прст кривице усмери на Србију, Хашим Тачи рекао да се главни осумњичени за убиство Ивановића налазе у Београду, као и да је истрага у "веома важној фази".

Ко је заправо Зека и може ли он бити једна од кључних "коцкица" за склапање комплетног мозаика о атентату на Ивановића? Он је данас власник ресторана "Конак Л" који се налази прекопута зграде владе у Приштини и важи за место где се окупљају приштински политичари. Наводно, ужива заштиту Тачија, а прича се и да је близак са албанским премијером Едијем Рамом са којим је у сталном контакту.

Према доступним подацима, рођен је 1963. у Косовској Митровици, као Неџмедин, али је касније променио име у Лирим. Од средине осамдесетих година службе га доводе у везу са низом криминалних "подухвата" - од крађе и фалсификовања докумената, преко кријумчарења дроге, илегалне трговине оружјем и војном опремом, све до силовања и убистава.

Према оперативним сазнањима полиције, Зека је наводно један од организатора групе која је шверцовала дрогу из Турске, преко КиМ, до земаља западне Европе. После рата на КиМ, доводили су га у везу са руководиоцима ОВК Тачијем, Реџепом Селимијем и Кадријем Весељијем. Сумња се и да је био укључен у помагање политичких убистава после повлачања српских снага са КиМ, у којима су ливидирани чланови и симпатизери ДСК, у то време најјаче албанске партије коју је предводио Ибрахим Ругова.

Унмик полиција га је, од свог доласка, држала на оку због веза са организованим криминалом. У полицијским архивима пише и да је у Немачкој хапшен због коришћења фалсификованих личних докумената, у Швајцарској је био под истрагом због шверца дроге, у Србији је оптужен за силовање, а у Загребу су га сумњичили за убиство и кријумчарење оружја за муслиманске снаге у БиХ. На аеродрому у Прагу ухапшен је 1999. године по Интерполовој потерници јер је у Немачкој био осуђен на седам година због трговине дрогом. Берлин је тада тражио његово изручење, али је, наводно, Зека приликом трансфера успео да побегне.

Иначе, председник Александар Вучић позвао је Тачија да каже имена убица и да ће их Србија, ако су у Београду ухапсити, или да, у супротном, "престане да лаже". Говорећи раније о истрази убиства лидера ГИ СДП, шеф државе рекао је да Србија истрагу води у немогућим условима јер нема приступ месту убиства и доказима, али да информације стижу и да је слика готово склопљена. Он је казао да се разматрају две могуће верзије догађаја, али и да Приштина траљаво води истрагу.

Косовски специјалци су прошлог месеца упали на север Косова и ухапсили тројицу Срба који су, како тврде, повезани са убиством Ивановића. Тада је неуспешно покушано и хапшење потпредседника Српске листе Милана Радоичића, а Вучић је рекао да је Приштина њега, заправо, намеравала да убије и да српски државни врх оптужи да је учествовао у убиству лидера ГИ СДП.

Зека је, између осталог, власник фудбалског клуба Скендербег из Корче, чију делегацију је предводио на утакмици са Партизаном у Београду. Такође је и почасни председник ФК Трепча 89 из Јужне Косовске Митровице. Иначе, УЕФА је не тако давно драконски казнила Скендербег избацивањем из европских такмичења на десет година због намештања мечева. Морали су да плате и казну од милион евра.

Шта раде амерички авиони на нашем небу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је Оливер Ивановић наслутио своју смрт

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА