Најновије

Вучић: Србија неће узвраћати било каквим контрамерама! Хан: Позваћу Приштину да одблокира сарадњу и трговину у региону

Председник Србије Александар Вучић упозорио је комесара Јоханеса Хана на могуће последице неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, што може водити пуној дестабилизацији региона, те потврдио спремност на наставак дијалога у Бриселу након што Приштина повуче своје потезе.

Јоханес Хан и Александар Вучић (Фото: Твитер/Александар Вучић)

Вучић се састао са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом са којим је разговарао о потезима Приштине, којима су уведене и повећане таксе на производе из Србије и БиХ, као и о регионалној стабилности. Председник Вучић је упозорио на могуће последице неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, чиме је додатно прекршен ЦЕФТА споразум, истакавши да мере Приштине воде ка пуној дестабилизацији целог региона и да могу довести и до дубље ескалације сукоба. Председник Вучић је захвалио комесару Хану на разумевању ситуације и на његовој жељи да проблем реши, као и на његовој помоћи Србији на европском путу, нагласивши да је за даљи напредак региона кључно очување мира и стабилности, као и даље европске интеграције. Он је истакао да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином, након што Приштина повуче неодговорне потезе. 

- Србија неће узвраћати било каквим контрамерама, јер жели да остане поуздан партнер како у региону, тако и у Европи и свету - поновио је председник Вучић. 

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да дуготрајна стабилност захтева помирење и добросуседске односе и изразио пуну подршку напорима да се криза реши мирним путем, уз поштовање норми међународног јавног права, као и постигнутих регионалних споразума. Европски комесар Јоханес Хан поручио је да ће саговорнике у Приштини позвати да одблокирају регионалну сарадњу и трговину и указати да је потребно што пре се вратити дијалогу. Он је то написао на друштвеној мрежи Твитер после састанка са председником Србије Александром Вучићем.

- Добар састанак са председником Србије у Београду, где смо разговарали о увођењу такси на робу из Србије и БиХ од стране Косова, што представља кршење Цефта и РЕА (регионална економска зона) и регоиналне сарадње. Сложили смо се да је хитно потреба деескалације - написао је још Хан.

Шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова је рекла да ће порука комесара ЕУ за проширење Јоханеса Хана током његове данашње посете Пришини бити јасна - да треба да се укину таксе за српску робу, јавља Клан Косова. Она је то рекла после састанка са посланицима Српске листе у тзв. косовском парламенту. Они су ноћ провели у канцеларији у парламенту у очекивању да ће разговарати са европским комесаром Јоханесом Ханом током његове посете Приштини. Она је нагласила да Косово тиме крши међународне законе. Додала је и да такса од 100 одсто наноси штету Косову, које тренутно преседава ЦЕФТА.

Макрон одложио посету Србији. Погледајте ОВДЕ зашто је донео такву одлуку.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Астрономске таксе на Косову никоме не одговарају

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА