Најновије

МАРКОВИЋ: Протести осветлили годину, постоји језгро које ће се супроставити! (ВИДЕО)

Догађаји који су обележили годину, односно њен последњи део, јесу протести, они су осветлили годину другим светлом, оценио је редитељ Горан Марковић у Новом дану. "Више нисмо овце којима људи са власти могу да манипулишу како хоће", казао је он.

Горан Марковић (Фото: Јутјуб)

"Појавио се број јуди који више не жели да трпи то. Протести су ме уверили да постоји цивилизацијско језгро које ће се супроставити неиздрживом стању у којем се налазимо", казао је.

Марковић је рекао да пребројавање учесника протеста показује слабост и страх власти.

"Па да је било и 50 људи - то је важно и то је вест. Морао би неко да их саслуша. Реакција власти указује да су они крхки. Занимљива је кула апсолутне контроле у друштву коју су они изградили, то је тоталитарни поступак вец виђен, али је већ виђено и да кад извадите једну карту, та кула почне да се дрма. И кад једна ствар падне показује да је могуће све сруштити, и они су у страху да се не извуче та једна карта", наводи он.

Марковић је рекао да га целог живота фасцинира феномен побуне. "Владимир Мајаковски има диван приказ од десет тачака које је потребно испунити да би се људи побунили (Десет порука о револуцији), а ми испуњавамо свих десет тачака", каже.

Присуствовао је, како каже, многим побунама, а ова је прва на којој су на првом месту карикатуристи.

"Показали су да је лични гест побуне некад важнији него маса. Сви ликови са њихових карикатура отварају новине тресући се шта ће бити данас, што је важно јер је хумор израз озбиљних ствари и увек се односи на нешто јако битно, а они успевају у јендој слици да сажму све и изазову смех и тај смех је ерупција нечега што имамо сви", објашњава гост Новог дана.

Људи неће да живе у таквим земљама као што су земље бивше Југославије, каже марковић, јер су психоза и психотично стање дотле дошли да људи једноставно из њих беже.

"Не иду они трбухом за хледом, већ желе да живе у нормалним земљама, да нормално подижу децу. Овде у бившим југословенским земљама се живи у ужасној ситуацији која је потпуно ненормална, и много људи и не жели овде да подиже децу. Бела куга је под Б, под А је што не постоје услови за нормалан живот", истиче редитељ.

Он сматра да ћемо живети боље ако променимо услове.

"Све је у нашим рукама, немогуће је да ригидни системи у којима владју локални шерифи преживе све", каже.

Марковић каже да на протестима има јако много младих људи, и додаје да стање могу да промене они људи који имају наду.

"Рекао бих да људи нису пресретни. Кад видите по улици људе, нема их много који се смеју. Мрачни, покуњени људи, опхрвани црним мислима", казао је.

Говорећи о ногодишњој декорацији у главном граду, Марковић је рекао да је она, поготово украси постављени код зграде СИВ-а, "рапсодија кича".

"Превазилази све границе доброг укуса. То како је окићен Београд и како изгледа, то је стварно смејурија", додаје.

А актери, како каже, са насловница штампе личе на тај декор на улицама. "Све то личи на представу која нема везе са животом, све те звезде и напирлитани људи - све је то огромна лаж".

Узасна је зависност од политике у нашем друштву, каже редитељ, а наша зависност од политике је као зависност од наркоманије.

"Вође волимо јер смо незрели, незреле нације имају потребе за вођама, треба нам отац неко да нас упути", закључио је.

Марковић је у Новом дану причао и о својој књизи Београдски трио, на основу које ће бити снимљена и серија.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Зоран Кесић о емисији и Вучићу, као и протестима.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА