Најновије

ВУЧИЋ: Укинуће таксе кад створе своју "Велику Албанију"

Приштина планира да крајем марта избрише границе са Албанијом и да затим укине таксе према централној Србији и каже да је спремна да разговара, али са другачије позиције - уједињеног Косова и Албаније.

Вучић (Фото: mc.rs)

Овако председник Вучић види последње потезе власти у Приштини и изјаву Рамуша Харадинаја да граница Косова према Албанији више не постоји. Харадинај је најавио да ће у марту ући у другу фазу потпуног уклањања границе између Косова и Албаније, на основу шенгенских принципа.

Вучић сматра да је реч о покушају Албанаца да целу међународну заједницу доведу до свршеног чина:

- Чини ми се да сада људи у свету почињу да добијају информације о томе, али не разумем како је некоме дозвољено да то ради. Да смо ми урадили и десети део тога, реакције би биле бурне. Видим колико смета снажна Србија. Када погледам оне у Хрватској, то је надреално шта они пишу и говоре, нема везе са реалношћу. Али немате шта да се љутите на то. Њима не одговара јака Србија и желели би да је виде слабу, као доскора.

Према председником речима, за Србију је најважније да гарантује сигурност људи на КиМ, да имају плате и да живе безбедно. Он је казао да су међународној заједници и раније указивали на такав сценарио, али да је изостала реакција:

- Кад год се обратимо неком и затражимо реакцију, одговор је: "Баш смо изненађени, нисмо видели то последње на шта указујете, покушаћемо да реагујемо у складу са могућностима и капацитетима", а после тога добијете једно велико ништа.

Шеф Бироа за координацију служби безбедности и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић казао је да најава укидања границе између Косова и Албаније угрожава регионалну стабилност и права Срба у јужној покрајини.

Харадинајева изјава, како каже премијерка Ана Брнабић, још један је удар на регионалну стабилност:

- Очекујемо реакцију међународне заједнице. То је кршење не само међународног споразума, већ свих међународних стандарда и норми.

Министар одбране Александар Вулин подсећа да су границе Албаније према КиМ последњи пут отворене 1998. што је, како каже, била последица побуне и масовне пљачке оружја које је завршило у рукама ОВК:

- Сада се укида гранична контрола у тренутку када се формира паравојска на Косову. Као што дрога из Албаније не убија само децу на Балкану, већ и у читавој Европи, тако ће велика Албанија изазвати сукобе са свима који су на њеном путу, а не само са Србима.

И потпредседник Српске листе Игор Симић каже да су представици Срба, као и Београд, очекивали такав потез Приштине и Тиране на крају године:

- Како је година почела, тако се и завршава. Серијом различитих притисака и активности које су усмерене на отежавање живота Србима на Косову, уз апсолутно ћутање међународне заједнице. Они који је требало да први подигну глас по том питању јесу они који су гаранти Резолуције 1244, а то су пре свега Брисел и Вашингтон - рекао је Симић.

Према његовим речима, албански представници у Приштини ништа не раде на своју руку већ уз благонаклоност и подршку међународних представника.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је, сада када имамо ситуацију у којој се брише граница Косова са Албанијом, јасно да је питање Косова немогуће одвојити од стања у Босни и Херцеговини.

Ако хоће изборе, добиће их 

Коментаришући различите информације о броју учесника опозиционих протеста, Вучић је рекао да му се чини да то може и егзактно да се преброји, али да то некима не одговара:

- Али, није то суштина. Суштина долази на изборима, када људи гласају за програме и планове. Ако хоће изборе - имају изборе, ако неће, и то је добро, то значи шетња и протести и то увек подржавам.

Јеремић каже да ни по коју цену не признати Косово. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА