Најновије

ИЗМАКЛО КОНТРОЛИ: Парадокс да ЕУ може да изађе на крај с Лондоном, али не и са Приштином

Новинар дневног листа Данас и програмски директор истраживачко-издавачког центра Демостат Зоран Пановић изјавио је у Новом дану да Приштину интересује Европска унија (ЕУ) само у оној мери у којој је у корист независности Косова.

Тачи и Могерини (Фото: Јутјуб)

Говорећи о јучерашњој посети Јоханеса Хана Београду и Приштини, Пановић оцењује да у кризним ситуацијама, као што су била и дешавања у Албанији и Македонији, Јоханес Хан и ЕУ нису дали решење.

"Поред лоше снаге ЕУ на овом пољу, то је и пораз Берлинског процеса. Показује се, што је најтрагичније, да ЕУ нема капацитет да пацификује ову ствар, где Приштина крши споразуме", сматра Пановић.

Он додаје и да, кад је у питању Велика Британија, ЕУ изненађујуће показује жилавост и ригидност.

"Док, парадоксално, немогуће је да може тако са Лондоном, а не може са Приштином", истиче Пановић.

Према његовим речима, постоји и "опасна врста конспиролошке свести код грађана".

"Многи мисле: све је то договорено, све је то игра. А шта ако није игра? Шта ако је и договорено, а измакне контроли?", пита се Пановић.

Он оцењује да унутар Косова постоји и одређена врста фрустрација.

"Много младих људи је гетоизирано, напуштају државу. Таква врста псеудодржаве је фрустрирајућа јер постоје генерације које су године провеле у ситуацији која је ванредна", каже он. 

Пановић истиче да постоји илузија да кад би Србија била идеална земља - демократска и кад би се суочила са прошлошћу - да би ту земљу прихватиле Хрватска, али и Сарајево и Приштина.

"То није тачно. Јака Србија не одговара земљама бивше Југославије", закључује Пановић.

Координаторка националног конвента ЕУ у Србији Наташа Драгојловић оценила је да Хан није постигао оно што је био циљ његове посете.

"Није успео да убеди приштинске власти да престану да крше Споразум о стабилизацији и придруживању, као и ЦЕФТА споразум. Угрозили су дијалог, дестабилизовали економски, политички а можда и безбедносно читав регион", сматра она.

Драгојловић истиче да су његове поруке биле јасне, "врло европске" - утемељене на европским вредностима. 

Према њеним речима, Приштина је читаву тактику развила на "покушајима да крши међународне уговоре".

"И никад никоме за то нису одговарали. Неко треба да одлучне делује и укаже да се такво понашање више неће толерисати", сматра она.  

Она додаје да ЕУ није у интересу да се регион дестабилизује, док се то не може рећи за "друге светске актере који су део проблема и решења".

"Лоша је порука да се некоме ко безочно крши правила гледа кроз прсте, а нама се мери свака реч и изјава. Београд може сад да чека да неко други, ко је за приштинске власти ауторитет, реши тај проблем и врати их за сто", каже она.

Међутим, закључује Драгојловић, сад се поставља питање, чак и да се постигне споразум, ко је гарант да ће се он примењивати.

Прочитајте ОВДЕ да ли је Војска Косова последњи чин специјалних мера Приштине за Београд.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ЕУ је још пре недељу дана од Приштине тражила да повуче мере.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА