Најновије

Приштина има специјалан пакет мера за Београд? Одаловић тврди да је опасан и да је "Војска Косова" само њен последњи чин!

Формирање војске Косова је озбиљна претња миру и безбедности, изјавио је данас генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и додао да све што ради Приштина води ка дестабилизацији стања у региону.

Вељко Одаловић (Фото: медија центар)

- То је пакет мера који они раде, војска је само последњи чин. То је озбиљна претња миру и безбедности. То што у овом тренутку Приштина ради и то што многи који би требало да их зауставе, ћуте, нешто је што треба да брине - рекао је Одаловић за ТВ Прва.

Како каже, формирање косовске војске брине јер је то кршење свих међународних договора и споразума, Резолуције 1244 СБ УН, Кумановског споразума.

- То је проблем који мора да се назове правим именом - то је опасност - подвукао је Одаловић.

Он је истакао да ће Србија остати мирна и да неће насести на провокације.

- Верујемо да ће они који морају да им кажу да то не раде, то да учине и да их дозову памети - додао је Одаловић.

Према његовим речима, кроз неколико фаза трансформисана ОВК, па "препакована" у неку војску тзв. државе Косово може да измакне контроли, јер центри који је праве, и они који њом командују, на листи су оних који ће бити процесуирани за ратне злочине које су починили.

- Њима дати било какву власт, било какву војску, преопасно је оруђе. Мене чуди да спонзори те косовске независности, квази државе коју су 2008. године направили - ћуте. А, они су у Приштини, представници великих сила имају амбасаде - додао је Одаловић.

На питање зашто они то допуштају Приштини, Одаловић каже да је очигледно да су то интереси великих сила, које не желе стабилизацију укупног стања на овом простору.

- Формирање војске и све што ради Приштина дестабилизација је укупног стања у региону - додао је он.

Говорећи о посети европског комесара Јоханеса Хана Београду, Одаловић је рекао да је Хан у Београду наишао на отворена врата и да Београд није ништа урадио, да би био друга страна која се позива да се уздржи од било чега и да не чини ништа што би изазвало сукобе.

- У Приштини је Хан, условно речено, наишао на затворена врата. Разговарао је, али је разговор био без резултата - приметио је Одаловић.

Како каже, очигледно је да ЕУ нема снагу да било шта промени.

- Очигледно је да иза и свих потеза стоје САД и њихова подршка овим процесима. То је адреса на коју треба бити упућен захтев да ово све заустави и да их они дозову памети - рекао је Одаловић.

Прочитајте ОВДЕ шта је то преломио Вучић и какав је ултиматум одбио.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Одаловић о “иритирању Албанаца”.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА