Најновије

СРАМОТНИ ИНЦИДЕНТ БРИШЕ СЕЋАЊЕ НА БРАТСКО САВЕЗНИШТВО! Новинар "Фигароа" у неверици: Жути прслуци спречили Макроново извињење Србији!

Заменик директора Фигаро магазина Жан-Кристоф Буисон рекао је данас да су "Жуте мајице спречиле Макрона да дође и да се извини Србији", те да ће "инцидент" са распоредом седења у Паризу на свечаности поводом стогодишњице Великог рата показати на чему ће се заснивати будући односи Париза и Београда - да ли на на сећању француских породица из 1914. године или инцидента који се догодио 11. новембра".

Обележавање 100 година од примирја у Првом светском рату 11. новембра 2018. године у Паризу (Фото: Јутјуб)

- Сада ћемо видети да ли је овај инцидент заправо сукоб кратког даха или је реч о промени историјског сећања - рекао је Буисон данас на међународној конференцији “Западни Балкан и ЕУ: Повратак реалполитике?”

Он је истовремено оценио да би напуштање комеморације у Паризу 11. новембра српског председника Александра Вучића био велики ризик по став Француске по питању Косова и француских инвестиција у Србији.

- Још није сасвим јасно да ли је позиција српског председника Вучића на комеморацији у Паризу поводом 100 година од краја Првог светског рата била инцидент, грешка протокола или смислено чињење - каже Буисон. Он каже да је Вучић могао да оде са комеморације у Паризу, али да није хтео да прави скандале.

- Било је много разлога да Вучић отрпи такво понижење – истиче Буисон и подсећа да је званични став француског председника Емануела Макрона да је посреди грешка протокола.

- Сматрам да се проблем у младим људима и неискусним људима који слабо познају светску историју, а које је Емануел Макрон увео у свој кабинет када је победио на председничким изборима.

- Да је шеф протокола знао за улогу Србије у Првом светском рату сигурно не би допустио да Бернар Кушнер излобира за такву позицију Хашима Тачија - рекао је Буисон. Буисон сматра да у Француској свака породица има неког ко је учествовао у Великом рату и на основу тога свако зна за улогу Србије у Првом светском рату.

- Србија је током Првог светског рата била наш мали брат који је изгбио 1, 2 милиона становника, а сада је постављамо у позицију мученика - додаје Буисон.

Говорећи о распаду социјалистичке Југославије, Буисон се присетио да су током седамдесетих и осамдесетих француске новине оптуживале Хрвате, Словенце и Албанце за националнизам, да би се касније, почетком деведесетих, променила теза у којој је српски национализам највећи кривац за распад заједничке државе. Такође додаје да је велику улогу у грађењу става Француске по питању Косова имао француски лист ”Ле Монд”.

- Они су крајем осамдесетих писали да је 300.000 Срба побегло са Косова и Метохије јер имају проблеме са својим суседима Албанцима, да би исти тај лист касније заменио тезе и писао о политици апартхејда коју спроводе Срби на Косову, упоређујући стање на Косову са ситуацијом у Јужној Африци - каже Буисон.

Буисон је рекао да је реч “апартхејд” била коришћена од стране Албанаца на Косову када су описивали однос са Србима током деведесетих, а коју су цитирали француски медији.

- Скандалозно је да се користи реч апартхејд, а то су углавном радили политички милитанти на Косову - каже Буисон. Он објашњава да Албанци једноставно самовољно нису хтели да иду на државне универзитете, да су похађали приватне универзитете и оснивали паралелне институције.

Помињући у својим закључцима поново место Хашима Тачија током комеморације у Паризу прошлог месеца, Буисон закључује да “Французи сада само зато што су пријатељи са Немцима не могу писати нову историју, нити мењати однос са Србијом”.

Жесток шамар Албанцима. Уништен споменик брату Рамуша Харадинаја у Пећи. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Макрона на аеродрому у Аргентини дочекао човек са навученим жутим прслуком

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА