Најновије

УЖАС! ЗДРАВО И ПРАВО ДЕТЕ, А ОНДА ОДЈЕДНОМ СМРТ! Каква је то невидљива сила која односи животе малишана у Србији?!

Синдром изненадне смрти код деце (СИДС), тешко објашњиви узрок губитка малишана, када је наизглед све у реду, поново је главна тема у српском друштву, након што је Даница Б. (1) само брзом реакцијом васпитачица и лекара враћена у живот путем реанимације. Девојчица је и даље у тешком стању.

Породилиште (Фото: Јутјуб)

Да ли је СИДС узрок због кога је дете непомично заспало у кревету, те васпитачице нису могле да је пробуде, није још потврђено и у питању су само прве претпоставке. Како је могуће да здрава деца само заспе, срце им стане и она престану да дишу? Постоји ли нешто што родитељи могу да ураде да предвиде ову ситуацију, питања су која јавност поставља.

- Искрено, тешко. Једино што евентуално може да помогне је да се обрати посебна пажња још на рођењу детета. Уколико се на тим првим анализама покаже да дете има извесне проблеме са дисањем, срцем или циркулацијом, онда педијатар може да наложи интензивније праћење. Већу пажњу тада могу да обрате и родитељи на то како дете дише, како се понаша и узима храну. Педијатар за то време води рачуна о срчаним и плућним функцијама и, ако примети промене, реагује на прве знаке. Пажљивије посматрање је једино што може да се учини - каже педијатар др Дејан Јонев.

Док медицина не нађе нове одговоре, стручњаци су сагласни да осим праћења, нема друге превенције.

Синдром изненадне смрти, који се јавља и код одојчади, и код деце старије од 12 месеци, још је непознаница за модерну медицину. Када дете умре од овога, комплетна аутопсија, претраге места смрти и анализа историје болести лекарима обично не пруже никакво објашњење губитка малишана, који је пре него што је умро био потпуно здрав. По анализама НОРД-а, СИДС се не може ни спречити, ни предвидети у овом трену.

Анализирајући смрт 445 деце, који су у САД-у умрли током 2016. године, дошло се до података да су скоро сва та деца спавала пре него што су престала да реагују. Њих 90 одсто је било рођено у пуном термину и развој им се сматрао нормалним. Око 60 одсто било је старо између 12 месеци и 4 године, али синдром изненадне смрти може да погоди и старију децу - скоро четвртина били су тинејџери. Свака етничка група била је једнако заступљена на овој трагичној листи.

Деца су углавном била здрава пре смрти или патила од иначе неопасних ствари као што је прехлада. Тек неколико деце је раније имало фебрилне нападе или породичну историју тих напада.

Узрок изненадне смрти је по дефиницији непознат, али по неким истраживањима неоткривени проблеми срца, изазвани генетским абнормалностима, инфекцијом или неуролошким стањем, који могу да утичу на срчани ритам, нешто су што треба имати у виду. Такође се сумња да и фебрилни напади у томе могу да играју одређену улогу, али ништа од овога није сасвим сигурно.

Изненадну смрт деце је немогуће предвидети или смањити ризик од ње. Овај синдром је истовремено веома редак.

Погледајте ОВДЕ тајну Арканових и Мириних слика.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У току је епидемија дијабетеса у Србији. Број оболеле деце константно расте.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА