Најновије

ВЕЛИКИ РАТ НА ПОМОЛУ! ХАСАН РОХАНИ ХИТНО НАРЕДИО, АМЕРИКАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! Скоро 60 иранских ратних бродова кренуло је на... (ФОТО/ВИДЕО)

Исламска Република Иран наводно је распоредила велики поморски контингент у Персијском заливу, данас, након што је председник Хасан Рохани запретио да ће блокирати мореуз (пролаз) Хормуз.

Председник Исламске Републике Иран, Хасан Рохани (Фото: president.ir)

Према извештају Иранске новинске агенције (ИСНА), иранска морнарица је распоредила 58 бродова у северним водама Индијског океана и Аденског залива.
Наводећи команданта морнарице, адмирала Хусеина Канзадија, ИСНА је јавила да поморски контигент блиско надгледа северне воде Индијског океана док чекају наређења из Техерана. Тај потез иранске морнарице долази само неколико сати након што је Рохани обећао да ће блокирати Хормушки пролаз уколико САД блокирају њихову нафту.

- Уколико једног дана САД одлуче да блокирају извоз иранске нафте, неће бити ни извоза нафте (америчке и арапске) из Перзијског залива - рекао је Рохани током обраћања становницима покрајине Семнан 4. децембра.

Ирански председник је такође рекао да у крајњој линији САД неће моћи да зауставе трговину нафтом Техерана и обећао је да ће земља победити у сукобу са Вашингтоном. Заоштравање односа између САД и Ирана уследило је након што је амерички председник Трамп најавио да ће земља изаћи из Иранског споразума о нуклеарном наоружању и поново санкционисати енергетски и банкарски систем Ирана.

Заузврат, Исламска револуционарна гарда и други ирански званичници упозорили су САД да не покушавају да зауставе трговину иранском нафтом, обећавајући да ће блокирати Хормушки пролаз, једини излаз из Персијског залива - један од кључних пролаза за извоз нафте у свету.

Сиријска Ал Каида или Хаџат Тахрир ал Шам, освојио је важан стратешки град на северу Сирије. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Власти ИР Ирана су небројено пута упозоравале САД да ће блокирати Хормуз као одговор на константно пооштравање уведених санкција Техерану

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА