Најновије

РОКФЕЛЕРИ И РОТШИЛДИ ЗА ЊЕГА СУ МАЛА ДЕЦА: Ево ко је био најбогатији човек свих времена? (ВИДЕО)

Са личним богатством које би данас вредело 400 милијарди долара, Муса I је и званично најбогатији човек свих времена. Богатство банкара Мајера Амшела Ротшилда процењује се на око 350 милијарди долара, док је Џон Д. Рокфелер, био за “само” 10 милијарди сиромашнији од њега. Ипак, најбогатији човек, чије је краљевство тада било највећи произвођач злата и које је сматрано неприкосновеним мерилом богатства у то време, био је Манса Муса, владар Тимбуктуа.

Калиграфија (Фото: Јутјуб)

Муса I, познат и као Канкан Муса, био је 10. манса, што у преводу значи “Краљ свих краљева”, у некада изузетно богатом Малијском царству. Са личним богатством које би данас вредело 400 милијарди долара, Муса I је и званично најбогатији човек свих времена.

Манса Муса је владао Западном Африком (Малијским царством) у раном 13. веку, а богатство је стекао копајући и продавајући со и злато. За време његове владавине, више од половине злата на свету долазило је из републике Мали. Градио је џамије, универзитете, подстицао развој науке, нарочито математике и астрономије, али је Европа упркос томе постала свесна његовог постојања тек 1324. 

Наиме, године Муса је кренуо на ходочашће у Меку, а његова поворка се састојала од 60.000 мушкараца и 12.000 робова, а сваки од њих је носио по једну златну полугу тешку око 2 килограма. У поворци је било и око 500 весника у свиленој одећи који су са собом носили штапове направљене од сувог злата. 

Путем је даровао сиромашне, а сваког петка платио изградњу једне џамије. Куповао је велики број разних сувенира и био толики трошаџија да су његова добра дела у Каиру изазвала тешку инфлацију злата и поскупљење животних намирница. 

Граду је била потреба читава деценија да опорави од инфлације, упркос томе што је Манса Муса, видевши на повратку да је све испало другачије од оног што је планирао, откупљивао злато назад уз високе камате. То је био први и једини пут да је један једини човек на Медитерану изазвао такав потрес финансија на тржиштима злата. Оваква великодушна дела остављала су велики утицај на људе које би Манса Муса срео на путовањима, због чега се Мали врло брзо појавио на картама широм Блиског истока и Европе. По први пут у историји, подсахарска Африка је постала позната северно од пустиње Сахаре.

Ипак, само пар генерација након његове смрти сво богатство је потпуно нестало у неколико грађанских ратова. Ходочашћа западноафричких владара Меки догађала су се и пре и после Мусе, али ниједно није оставило овако трајан утисак.

Исламска држава напала положаје САА код Ал Букамала. Погледајте ОВДЕ.

Извор: nationalgeographic. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте занимљиву причу о најбогатијем човеку икада – Муса Манси

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА