Најновије

ЛАВРОВ ПОРУЧИО: Углед ЕУ је доведен у питање због Косова

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је "углед Европске уније, њена способност да натера косовске Албанце да испуне сопствене обавезе, доведена у питање".

Сергеј Лавров (Фото: РИА Новости)

"Спутњик" преноси да је Лавров то казао у интервјуу грчком листу "Ефимерида тон Синтактон".

"Косово и даље остаје епицентар нестабилности (на Балкану). Приштина не само да отворено саботира примену договора са Београдом постигнутих уз посредство ЕУ, већ и предузима нове провокационе мере“, рекао је Лавров.

Руски министар је указао и да се више од пет година ништа не дешава када је реч о стварању Заједнице српских општина (ЗСО), а уместо тога Приштина уводи таксе на производе из централне Србије и Босне и Херцеговине, као и намерава да формира војску која ће бити усмерена управо против тих Срба који живе на северу Косова.

"Те мере (таксе) усмерене су управо на стварање немогућих услова за преживљавање косовских Срба", оценио је Лавров.

Он је додао и да српско руководство спроводи изузетно одговорну политику, јер је обећало да неће уводити реципрочне мере.

Запад очајнички жели промену имена Македоније почетком 2019. године, а у Босни и Херцеговини дестабилизирајућу улогу игра управо високи представник, који треба да буде гарант спровођења мировног споразума, изјавио је руски министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Јасан је доказ да се САД и Европска унија редовно мешају у унутрашња питања Македоније. Тамо је вођена очигледна кампања убеђивања грађана те државе да гласају за Преспански споразум на референдуму 30. септембра. Али, као што знамо, референдум није успео", казао је Лавров за грчки лист "Ефимерида тон Синтактон".

Према његовим речима, одлука о подршци уставним изменама, "прогурана" је у македонском парламенту уценама и подмићивањем чланова опозиције.

"Иностране дипломате, укључујући америчког амбасадора, биле су директно умешане у то. А сада очајнички покушавају да финализирају споразум почетком 2019", нагласио је Лавров, преноси Тасс.

Говорећи о Босни и Херцеговини, Лавров је нагласио да "протекторат тамошњег режима који се одржава захваљујући позицији високог представника, онемогућава развој БиХ и омета процес помирења".

"Дестабилизирајућу улогу у БиХ игра високи представник", рекао је он.

Како је казао, протекторат режима онемогућава развој БиХ, процес помирења, пуну имплементацију мировног споразума, "иако је улога високог представника да буде гарант његовог спровођења".

"Сада покушавају да дискредитују изборе у БиХ, да створе утисак да је победа лидера Срба у БиХ Милорада Додика незаконита", рекао је Лавров.

Јачање присуства НАТО и Европске уније на Балкану води ка дубљој дестабилизацији Европе, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истичући да је Москва забринута због тих тежњи.

"Ситуација на Балкану ствара забринутост. Видимо да НАТО и Европска унија јачају напоре да повећају своје присуство у том региону. Они земаље у региону стављају пред лажан избор: да ли желе да буду уз Москву или уз Вашингтон и Брисел", казао је Лавров за грчки лист "Ефимерида тон Синтактон".

Према његовим речима, такве активности "продубљују дестабилизацију европске безбедносне структуре, воде ка повећавању тензија и новим линијама подела".

Да ли пада влада у Паризу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: анјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лавров назива америчке новинаре дебилима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА