Најновије

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН: Ово је интерес САД у дијалогу Београда и Приштине

Интерес Сједињених Америчких Држава је да дијалог Београда и Приштине води миру, а не назад ка конфликтима који су од 1991. до 1999. постојали на западном Балкану, изјавио је данас конгресмен и копредседник српског кокуса у Конгресу Емануел Кливер.

Конгрес (Фото: Pixabay)

"Потребни су напори за постизање мира између Србије и Косова. Обе земље би то требало да учине у интересу евроинтеграција", рекао је Кливер у телефонском разговору за Панон ТВ.

Он је додао да САД верују да "наша два пријатеља могу да живе у миру".

Конгресмен је рекао и да Вашингтон подржава напоре Србије у прикључивању Европској унији, а у исто време САД желе да ојачају односе са Србијом кроз продубљивање сарадње на основу заједничких интереса и уважавања.

"Ми верујемо да је између пријатеља и чланова породице много заједничких ствари, али и осетљивих тема где је потребно да радимо на изградњи односа. Неслагања не треба да воде ка нарушавању односа. Посебно не између Србије и САД", рекао је Кливер.

Он је казао да су се међусобни контакти Вашингтона и Београда побољшали у последње време наводећи да су САД од 2001. до 2017. упутиле Србији близу 800 милиона долара помоћи за унапређење привреде, јачање система правосуђа односно добру управу.

Говорећи о писму које је његов колега конгресмен Тед По упутио председнику Доналду Трампу у којем га је позвао да посети Србију, Кливер је навео да По напушта Конгрес до краја године, али је истакао да ће његовог наследника одмах контактирати, како би заједно упутили писмо председнику и државном секретару са захтевом да посете Србију.

"Упознаћемо их са значајем такве посете, и ми бисмо пратили председника, или се нашли са њим на лицу места, јер је за грађане Србије веома битно да знају став и осећања Америке према тој великој земљи. Била је са нама у тешким временима. САД желе све да увере да нема тамних мрља у нашим односима", рекао је Кливер.

Он је оценио да нема дилеме да између САД и Србије постоје посебни контакти и пријатељство и подсетио да однос две државе датира цео век те да Американци саосећају са чињеницом да је Србија у Великом рату изгубила готово трећину становништва, али је дух српског народа остао несаломив до данас.

"Једина ствар коју би грађани Србије требало да добију у овом тренутку од Америке, јесте поштовање и свест о чврстим пријатељским везама које трају читав век", рекао је амерички конгресмен.

Колико је људи било на протесту опозиције у Београду, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Русија спремна за дијалог

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА