Најновије

БИЋЕ ПРВИ: Кина амбициозно започела освајање тамне стране Месеца! (ВИДЕО)

Кина је лансирала лунарну пробу којој је главни циљ да слети на удаљену страну Месеца односно део који се не види са Земље. Најновија мисија требало би да обави експерименте и истраживања на до сада углавном неистраженом делу тог земљиног сателита.

Pixabay. com)

Сонда Чанг’е-4 лансирана је с полигона Сичанг на југозападу Кине. Неки стручњаци процењују да ће сонда за 14 дана стићи до одредишта. Други кажу да ће јој бити потребно и до 27 дана. Уколико мисија буде успешна означила би први пут да су људи стигли на тамну страну Месеца која је грубље конфигурације од видљиве стране Месеца, преноси ХРТ.

„Највећи изазов је успостава комуникације с тамном страном Месеца која није у домету директних сигнала и невидљива је са Земље“, каже професор Оујанг Сихуан из Кинеске академије наука, главни научник на пројекту кинеског истраживања Месеца. „Биће као да смо глуви и слепи“, каже он.

Кина је у мају лансирала сателит Куекајо који ће преносити информације између Земље и будуће сонде. Чанг’е-4 требало би да слети у близини јужног пола Месеца одакле ће започети истраживање. Сонда носи семење за експеримент узгоја поврћа у затвореним условима на површини Месеца.

Кина има амбициозни свемирски програм који укључује слетање ровера на Марс до 2020, изградњу властите свемирске станице до 2022. и слање истраживачке мисије на Јупитер до 2029.

Прочитајте ОВДЕ све нове фасцинантне податке о Марсу.

Извор: Хрт
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА