Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ: Aргонаути на Калемегдану и фараони са Дунава (ВИДЕО)

У просторијама Српског културног центра "Ћирилица" у Скерлићевој улици у Београду одржан је још један округли сто o проблемима српске историографије.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Учесници трибине били су истраживачи Илија Огорелица, Миодраг Милановић, Милутин Јаћимовић, Драган Филиповић и новинар и истраживач Драган Јовановић. Они су укрстили своје ставове o томе да ли је грчи еп из 3. века п.н.е. “Аргонаутика” који је написао Аполоније са Родоса описује истините догађаје и којим путем су Јасон и аргонаути пловили.

Oгорелица сматра да је Аргонаути пловили Дунавом и некадашњим Панонским морем и да су стигли до Београда. Огорелица је иначе заступник тезе о томе да се Троја налазила испод планине Авале. За разлику од њега, Јаћимовић, који тврди да је Троја била на месту данашњег Скадра, каже да су Аргонаути пловили Јадраном.

Миодраг Милановић остао је резервисан на овакве тврдње. Његов став је да је реч о фикцији, епу, насталом на основу Илијаде и Одисеје и да он нема никакву историјску основу, упоређујући га са Толкиновим Хобитима.

Драган Филиповић изнео је тезу да је реч о старом српском епу који су Грци преписали и грешком га сместили на земљу иако, по Филиповићу, реч је о небеским телима и њиховом кретању. Он је подсетио на древни српски календар који се заснивао на природи и астрономији, објашњавајући да Грци то нису умели да схвате. Он је рекао да је у српском усменом народном предању остао сличан мит “Златоруни ован”.

Новинар Драган Јовановић делимично се сложио са тезом Илије Огорелице тврдећи да се на Авали налазио храм који је саградио тројански краљ Пријам. Јовановић тврди да се древни Египат заправо налазио у Подунављу, а да фараони имају српско порекло. Он верује да су Аргонаути стигли до Београда и Калемегдана.

Занимљиву дискусију забележиле су камере продукције HelmCast:

Kњигу о Троји код Београда можете наручити ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА