Најновије

(ИНТЕРВЈУ) МИЉАН ДАМЈАНОВИЋ: Треба имати „Београд на води”, али на само шест километара одавде људи немају канализацију

Немамо проблема да и на градском нивоу сарађујемо са партијама којима смо партнери у општинама, поручује кандидат за градоначелника Српске радикалне странке Миљан Дамјановић. „Али сигурно је да не можемо да сарађујемо са Чедомиром Јовановићем или коалицијом окупљеном око Драгана Ђиласа који је уништио град водећи га на приватан начин. Коалиција Двери и ДЈБ је за нас пресмешна, а Шутановац неће ни прећи цензус”, истиче кандидат СРС за градоначелника Београда Миљан Дамјановић.

Mиљан Дамјановић (Фото: СРС)

Када се пре две године подвлачила црта након општинских избора, његова партија била је међу највећим добитницима. Радикали су цензус прешли у 14 локалних парламената, после чега су у осам постали део владајуће већине. Од тога, са СНС-ом формирали су власт у шест локалних самоуправа, у Новом Београду подржали су Александра Шапића, а у Старом граду Марка Бастаћа. После недавног успеха на локалним изборима у Мионици, где су наступили у коалицији са СПС-ом, у јавности је помињано да би радикали и социјалисти могли заједнички да наступе и у Београду, али до таквог договора није дошло.
Са којим конкретним идејама излазите на ове изборе?
Нећемо имати велика обећања, али усредсредићемо се на неколико проблема. Колико год нас убеђивали да ће раскид уговора са „Апексом” донети велике пенале, ми ћемо инсистирати и омогућити да сав приход који је до сада убирао „Апекс” иде ГСП-у да би био рентабилан. Треба да се смањи цена карата, чиме ће се повећати њихова продаја, а професионалним возачима било би смањено радно време на шест сати. Желимо да мењамо мрежу предшколских установа и да деци незапослених родитеља или слабог финансијског стања као и болесним малишанима омогућимо бесплатно или доста повољније похађање вртића. Постојећи објекти морају да се дограде, да се направе нови вртићи, а деца предшколског узраста треба да буду пребачена у основне школе и да им се обезбеди више места. Такође, у договору са директорима школа и локалним клубовима омогућићемо им бесплатно бављење спортом. 
Изашли сте и са планом за легализацију...
Желимо да се у надлежност општина врати легализација објеката површине до 800 квадрата, јер бесмислено је да само један човек, односно градски секретар то ради за цео град. Осим што ћемо тако убрзати процедуру, новац од легализације планирамо да оставимо општинама које ће га користити за решавање комуналних и инфраструктурних проблема на својој територији.

Тврдите да је пројекат „Београд на води” СРС представио још 2004. године. Значи ли то да га ви подржавате?
Идеја је још из шездесетих година, а ми смо је тада прихватили и промовисали. Сада, кад је све готово, све се већ види и све је ту, не можемо више ништа да урадимо. Сматрамо да је то добар пројекат, али да је урађен на лош начин, јер ми смо инсистирали да се организује јавни међународни тендер за избор партнера, што није учињено. Подржавамо развојне пројекте, али су нам приоритет пројекти од интереса за обичне људе. Треба имати „Београд на води”, али треба да знамо и да на само шест километара одавде људи немају канализацију.
Шта мислите о пројекту метроа?
Разговор о томе је још увек нереалан, јер је то преамбициозно за наше тренутне услове. Не видим одакле новац за то. Сматрам да Лазаревац и Барајево железницом треба повезати са центром и оформити нешто налик „Беовозу”. Тако би грађани уместо два сата путовали 15 минута, а решио би се проблем радника и студената који одатле свакодневно путују или плаћају станове у граду.
Шта бисте задржали од онога што су претходници већ започели?
Био бих лош човек када бих рекао да је све што су радили и градили шминка. Сигурно бисмо издвојили секретаријат за дечју заштиту као посебан секретаријат, а што се тиче осталих ствари немам великих замерки. И једна од првих ствари које бих сигурно урадио било би да им закачим календар у канцеларију и заокружим 31. децембар јер ми нико не може објаснити да туристи долазе због тога што се новогодишње осветљење пали у октобру.

Миљан Дамјановић, председник ГО СРС Београд (Фото: Милан Лучић)

Како видите своје резултате на крају мандата?
Прво је потребно да се поклопе коцкице, да уђемо у власт и видимо које ћемо секторе добити. Објективан сам и не могу да очекујем подршку од 50 одсто, али био бих задовољан да добијемо секретаријате за дечју заштиту и саобраћај. Тада бих, по истеку мандата могао да кажем: ево, то сам обећао то смо испунили и тражимо поново ваше поверење. Свако кога ми поставимо мораће да до 16 часова прима грађане као што је то Војислав Шешељ радио 1991. године у Раковици и Земуну. Ко не буде тако радио биће одмах склоњен. О иницијативи СРС за братимљење Београда и Санкт Петерсбурга сазнајте ОВДЕ. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју са Миљаном Дамјановићем.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА