Најновије

ЈАЗ БОГАТИХ И СИРОМАШНИХ: Србија друштво са највећом неједнакошћу у Европи!

Србија је друштво са највећом неједнакошћу у Европи када се гледа разлика у дохотку оних са највећим и најмањим примањима.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

У Србији петина становника са највећим дохотком има 9,7 пута веће приходе од петине са дна лествице, показала је Анкета о приходима и условима живота (СИЛЦ) коју Републички завод за статистику води од 2013. године, а коју је анализирао Фонд за развој економске науке. 
Према рачуници Драгована Милићевића, бившег државног секретара у Министарству трговине, 70 одсто људи у Србији има доходак испод просечне зараде.  
Он је израчунао да 10 одсто људи са најмањим дохотком годишње има свега 778 евра, док 10 одсто оних са највишим дохотком у Србији има просечно 33.715 евра годишње.  
Лист указује и да је занимљив податак да се у 20 одсто најбогатијих становника по приходу улази са само 5.327 евра годишње, што је на нивоу месечне плате од око 440 евра.
У ствари, велики новац у Србији зарађује само један одсто оних са највећим дохотком. Њихов годишњи доходак је чак 158.841 евро.  
Мада један одсто људи у Србији има доходак далеко изнад првог следећег, чак десет пута већи, ипак и наши богаташи имају најмањи доходак у Европи.  
Тако један одсто Швајцараца има годишњи доходак од 3,2 милиона евра, а други и трећи су Луксембуржани са 3,8 и Норвежани са 2,7 милиона евра годишње.
Са 158,000, српских један одсто је на дну европске листе, чак и иза македонских који располажу са са више од 190.000 евра годишње.
Прочитајте ОВДЕ шта значи делимична блокада амбасаде САД у Србији?
Извор: Данас

Бонус видео

Шири ли се сиромаштво земљама регије и како преживљавају људи са минималним примањима? 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА