Најновије

БРНАБИЋ: Србија не мора да призна Косово да би ушла у ЕУ (ВИДЕО)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је јуче да је председник Европског парламента Антонио Тајани недвосмислено рекао да Србија неће морати да призна једностану проглашену независност Косова да би ушла у ЕУ.

Брнабић (Фото: Јутјуб)

"То што смо чули у смислу правно обавезујућег споразума није ништа ново, то смо чули и раније, о томе је причао и председник Вучић, о томе је причала и министарка (Јадранка) Јоксимовић...", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у заједничком обраћању медијима са премијером Словеније Миром Цераром.
"Мислим да је недвосмислено рекао председник ЕП Тајани, а то је да Србија неће морати да призна независност Косова да би ушла у ЕУ. Чини ми се да је то јасна и недвосмислена порука", рекла је Брнабић.
"Нормализација са Приштином и налажење дугорочно одрживог односа са Приштином обавеза је нас као политичара који водимо Србију", истакла је.
Подвукла је да јој је драго што предводи владу и што живи у земљи чији је председник довољно храбар и одговоран политичар да жели да покрене ово питање и покуша да га реши, да га не би остављао будућим генерацијама. 
Брнабић је истакла да је Бриселски споразум потписан пре скоро пет година и да је Београд испунио највећи део док Приштина није ништа, апострофирајући Заједницу српских општина.
Она је рекла, а то је каже пренела и Церару, да је посебна одговорност на земљама које су признале независност, те да је на њима да позову Приштину да буде довољно озбиљна и поштује те споразуме.
Како је рекла Београд је показао да је спреман за дијалог, да је председник Србије показао да је увек отворен за дијалог те да јој је драго што је дијалог подигнут на председнички ниво.

Брнабић: Србија и Словенија имају одличне односе

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је јуче у Словенији, после заједничке седнице две владе на Брду код Крања, да Србија и Словенија имају одличне односе, политичке и економске и да их краси велико пријатељство и захвалила Словенији на подршци европском путу Србије.
Како је рекла, Србији је важно пријатељство са Словенијом у процесу евроинтеграција наше земље, као и пријатељство два народа и додала да има веома добру комуникацију са словеначким колегом Миром Цераром.
Она је навела да је најтежи тест за насе односе било финале Европског првенства у кошарци прошле године у Истанбулу.
"Ја сам му (Церару) рекла да, ако то преживимо као пријатељи, све остало ћемо преживети. Преживели смо то као пријатељи, али нећемо се дати следећи пут", нашалила се Брнабић и додала да јој је тај пораз Србије тешко пао.
Она је посебно захвалила Словенији на подршци коју пружа Србији на евопском путу, како приликом одлучивања о отварању и затварању поглавња, тако и у пружању техничке подршке у њиховој припреми, рекавши да то јако ценимо.
Подвукла је да је Србија стратешки опредељена за ЕУ и подсетила да је до сада отворено 12 од 35 поглавља, те да се очекује да у јуну за отварање буде спремно још пет поглавља и да ћемо тада имати подршку Словеније да та поглавља и отворимо.
Указала је да су реформе које Србија спроводи на том путу пре свега важне због унапређења квалитета живота грађана.
"Зато што желимо да штиклирамо ствари на путу ка ЕУ и тако на предујемо ка Европи. Заиста желимо да имплементирамо реформе, да оне допринесу квалитету живота грађана, а број отворених поглавља је индикатор нашег напретка", подвукла је Брнабић.
Како је рекла, не постоји ниједан ресор у који нема добру сарадњу и конкретне пројекте на којима ради.
"То показује добре односе, политичке и економске и надамо се и радићемо да они постану све бољи у будућности", истакла је српска премијерка.

Церар: Подржавам наставак дијалога Београда и Приштине

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да Словенија изузетно поштује и снажно подржава свако настојање за наставак дијалога Београда и Приштине и за обезбеђивање стабилности у овом делу региона.
"Ценим сваки напор председника Србије (Александра Вучића), српске владе, па и друге стране, што би водило томе да се стабилизују прилике", рекао је Церар на заједничкој конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић у Љубљани.
"Мислим да ЕУ мора да настави са активном улогом како би се олакшало укључивање у овај процес јер је то једини пут да се постигне стабилизација стања, да можемо да се посветимо интеграционим процесима који су најважнији", додао је словеначки премијер.
Словеначки представници на седницама СЕ, истакао је, наглашавају како је важно да се Србија укључи у сарадњу са ЕУ и другим државама у региону, јер је то фактор стабилности и кључан део процеса приближавања Србије и других држава западног Балкана ЕУ.
"Сви ћемо једном бити у једној породици - ЕУ. Словенија ће политичким путем бити активна и у ЕУ и у билатералним процесима и унапређиваће процес дијалога", закључио је Церар.

Церар: Словенија наставља интезивно да подржава европску перспективу Србије

Словеначки ремијер Миро Церар изјавио је да ће Словенија наставити да интензивно и чврсто подржава европску перспективу Србије.
"Словенија то и сада ради на два начина - подршком у европским институцијама али и преко техничке помоћи. Од септембра 2015. године нудимо Србији комплетну помоћ у областима које су повезане са областима преговарања са ЕУ".
Он је казао да очекује да ће Србија наставити сапроцесом реформи и оценио да су послеедњих година ти процеси показали повољне финансијске и економске резултате са добрим резултатима.
"Честитам Влади и свим осталима у Србији и желимо да тај развој и даље буде успешан", рекао је Церар на конференцији за новинаре.
Говорећи о питању сукцесије, Церар је казао да се ради о важној материји коју споразумно решава са Србијом.
"Договорили смо да ћемо интензивирати рад мешовите комисије и да ћемо основати две радне подгрупе, које ће у области културног наслеђа и архицима покушати да досегну напредак у раду", рекао је Церар.
Он је казао и да га радује што је данас Драган Матић заједно са посланицима политичких странака у парламентарни поступак ставио поступак који се односи на грађане бивших република Југославије, како би се проширила њихова права у Словенији.

Церар: Србија важна дестинација за словеначке инвестиције

Србија је међу најважнијим страним трговинским партнерима Словеније и важна дестинација за словеначке инвестиције, изјавио је словеначки премијер Миро Церар.
"У Србији ради више од 1.500 предузећа која су у потпуном или делимичном власништву Словенаца и запошљавају 25.000 радника", рекао је Церар на заједничкој конференцији за новинаре са српском премијерком Аном Брнабић.
Србија је за Словенију, како је истакао, друга најважнија дестинација за улагања и у Србији смо прешли милијарду евра инвестиција али јача и српске инвестиције у Словенији.
Србија и Словенија су две пријатељске државе које заједничким седницама владе развијају заједничке односе у корист привреде и грађана, изјавио је словеначки премијер Миро Церар.
"То смо данас доказали поново потписивањем важних споразума између две државе са врло конструктивном дискусијом на седнци влада где нагласак био на економској сарадњи", рекао је он.
Србија и Словенија, како је додао, у свим областима су постигле напредак. Он је констатовао да су билатерални економски односи одлични и да је робна размена у 2017. била највиша у последњих 10 година.
Упркос томе, постоје отворене могућности за јачање економских односа у области заштите средине, инфраструктуре, енергетике, дигитализације, електрометалуршке индустрије, додао је Церар.
Такође је навео и да је важно да се постигне конструктиван договор о заједничком наступу предузећа на трећим тржиштима.
На Брду код Крања у Словенији одржана је 4. заједничка седница Владе Србије и Владе Словеније, којом су председавали премијери две државе Ана Брнабић и Миро Церар.
Од српских министара седници су присуствовали министарка правде Нела Кубуровић, министрар просвете Младен Шарчевић, министар културе Владан Вукосављевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар привреде Бранислав Недимовић, министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић, као министарке без портфеља Јадранка Јоксимовић и Славица Ђукић Дејановић.
Остала министарства представљали су државни секретари или помоћници министара, а међу њима је и државни секретар министарства спољних послова Вељко Одаловић.
САД поделиле зоне и ресурсе на Косову и Балкану, а онда је дошао Путин! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА