Најновије

КАЛАШЊИКОВ СПУШТА НЕПРИЈАТЕЉСКЕ ДРОНОВЕ: Представљамо пушку REX-1 (ВИДЕО)

Било да је реч о војној, полицијској, цивилној или употреби од стране терориста, борба против дронова последњих неколико година доживљава прави процват.

REX-1 (Фото: Јутјуб)

У вези инцидента са коришћењем дронова на београдским улицама, који се догодио пре неколико дана, присећамо се недавно објављеног текста у “Калибру”. Употреба дронова у војне и цивилне сврхе је минијатуризацијом и драстичним падом цене ових средстава довела до потпуно нових могућности. Више различитих начина употребе се, заправо, "пресликава" са беспилотних летелица, а то су: извиђање, контрола критичних праваца и артиљеријске паљбе, државне границе, па чак и борбена употреба убојитим средствима.

Претња од тероризма

Било да је реч о војној, полицијској, цивилној или употреби од стране терориста, борба против дронова последњих неколико година доживљава прави процват... Шпијунски дронови, дронови у близини аеродрома који могу бити усисани у млазне моторе путничких авиона, "самоубилачки" дронови опремљени убојним средствима, обично у виду ручне бомбе с једноставним даљинским упаљачем могу представљати велику опасност по безбедност великог броја људи широм света. Њихова ниска цена и релативна безбедност оператера, као и доступност и могућност њихове адаптације, дају широке могућности и обећавају данас, можда и најопаснију претњу од тероризма. Борба против дронова је приоритет у многим сферама ангажовања безбедносних служби, па чак и цивилних корисника. Зато је разумљиво да су се у циљу стварања употребљивог средства за борбу против дронова ангажовале многобројне компаније, па чак и приватни изумитељи, а идеје које су се појавиле обухватају неколико праваца. Први и најстарији је стварање фиксних електромагнетних ометача, стратешки распоређених око позиције која треба да се заштити. Други, свакако компактнији, с обзиром на усмерено дејство ометања је креирање својеврсне пушке, која, наравно, не испаљује пројектил, већ усмерено електромагнетно зрачење које дејствује на сам дрон и његову комуникацију. Појавили су се и уређаји који испаљују неки вид механичког уређаја за "хватање" дронова, као што је мрежа. Ова последња средства су, такође, у виду пушака или чак овећих батеријских лампи, лако преносивих на опасачу снага реда. Коначно, можда најзанимљивији концепт су анти-дроновски дронови, односно ловачки дронови. Поједини примери су: Drone Killer 6 ометач, Droneshield и REX-1 "пушка", Skywall и Drone Defence лансер и мрежа за хватање дронова, Excipio Net "ловачки дрон"... У сваком случају, очекује нас занимљива будућност везано за борбу против дронова. На овим средствима многи већ увелико раде, а ту је, свакако, и један од најпознатијих светских произвођача пушака "Калашњиков" са својом пушком RЕX-1.

Заустављање сигнала

RЕX-1 представља електромагнетну пушку, која има могућност да омета GSM, GPS, GLONASS, Galileo и друге комуникационе системе које користе дронови. Обезбеђен је значајан степен минијатуризације, као и модуларност. Минијатуризација је обезбеђена усмереношћу дејства ометања, тако да оператер мора прецизно да "ухвати" дрон у сноп емитован с пушке. Модуларност, с друге стране, обезбеђује могућност брзе замене, како би се део који је отказао или се испразнио заменио другим. Време које је стрелцу на располагању износи четири сата, а исто толико је потребно да се батерије напуне из стандардне мреже напона 220 V. Такође, могуће је пушку прикључити на додатну батерију којом се, према речима званичника "Калашњикова", обезбеђује континуално дејство. При дејству на дрон долази до прекидања комуникације са оператером. Дронови се у том случају или аутоматски враћају на почетну позицију или падају на тло. Употреба RЕX-1 није ограничена само на дејство против дронова, већ и за заустављање сигнала којим се даљински, бежично, активирају импровизована експлозивна средства. Такође, могуће је у радијусу од 1 км од сигнала искључити све Wi-Fi, LTE и 3G сигнале.

Контрамере

Тренутно, неколико примерака је на тестирањима, а очекује се да ће цена бити око 5.000 америчких долара. Поред снага реда, очекује се да ће нешто "осиромашена" верзија пушке бити доступна и цивилном тржишту. По свему судећи, ако ће ово средство постати оперативно и, наравно, ако му перформансе буду као што се тренутно тврди, отвориће се "Пандорина кутија" у више области. Не треба сумњати да ће се, слично као на пољу електронских противмера и против-противмера, на пример, код авиона, појавити и средство против оваквих пушака. Остаје да се види колико ће се обистинити предвиђања конструктора у пракси, као врхунска потврда амбициозних тврдњи конструктора. С друге стране, ако ће све бити као што се тврди, остаје питање за шта ће бити способна слична средства постављена на теренска возила или летелице, односно бродове. Какав тајни мобилни телефон је произвела руска армија, погледајте ОВДЕ. Извор: Калибар

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА