Најновије

ТУРЦИ СПРЕМНИ ДА ПУЦАЈУ И НА РУСЕ: Означили као мете све снаге које помажу Курдима у Африну! (ВИДЕО/МАПА)

Након уласка снага лојалних властима у Дамаску у северозападни сиријски регион Африн, који се налази под контролом курдских "Снага народне самоодбране" (ЈПГ), стигла је и претећа реакција Анкаре.

Турци спремни да пуцају и на Русе?! (Илустрација: Правда)

Представник за медије турског председника Реџепа Ердогана Ибрахим Калин изјавио је данас да све снаге које се упусте у подршку ЈПГ-у, постају "легитимне мете Турске војске". - Сваки корак предузет у правцу подршке терористичкој организацији ЈПГ, изједначава (оне који га предузимају) са терористичким организацијама. Што се нас тиче, то их чини легитимним метама", рекао је Калин и отворено запретио: - Ко год да учини такав корак, суочиће се са озбиљним последицама! Он је одбацио сваку критику упућену операцији "Гранчица маслине" и нагласио да Турска делује у оквиру својих националних инереса и да "никоме не дугује никаква објашњења".
Калин је ово изјавио након извештаја о неколико конвоја сиријских добровољачких Снага националне одбране (СНО) који су пристигли у Африн. Ипак, у међувремену, челници ЈПГ-а су рекли да 400 припадника СНО-а није довољно за одбрану од Турака, на шта је сиријска команда брзо одговорила упућивањем за сада непознатог броја регуларних војних снага у угрожени регион, а за узврат, Курди су започели предају власти у деловима града Алепа и већег броја насеља у Африну Дамаску, о чему више можете да прочитате ОВДЕ.
Народ у самом граду Африну, дочекао је сиријске снаге као ослободиоце, а снимке дочека на Тргу слободе у том граду можете да погледате ОВДЕ. Такође, иако без званичне потврде из Руског центра за помирење зараћених страна у Сирији, већи број припадника руске војне полиције, такође је присутан у Африну, што је потврђено бројним фотографијама и снимцима које су се појавиле на мрежама. Према тврдњама локалних активиста, у питању су чеченски припадници руских снага који прате сиријске конвоје кроз Африн, а њихов првенствени циљ је одвраћање турских напада. Од успеха њихове мисије у великој мери зависи и даљи ток рата у Сирији. Турци са своје стране настављају операције у пограничним подручјима Африна, који све брже падају у њихове руке. Мапа контроле мења се из сата у сат и неизвесно је да ли се "жута" територија више смањује у корист турских или сиријских снага.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА