Најновије

ТЕШКИ ЛИЦЕМЕРИ: Поређењем Гуте са Сребреницом, Запад покушава да прикрије нова крвопролића!

Британски лист „Гардијан“ недавно је у свом тексту објавио да Источна Гута постаје сиријска „Сребреница“ и да је, након што су пропали мирновни преговори крајем 2017.године, локално становништво остављено без заштите.

Терористи у источној Гути (Фото: Јутјуб)

О реалном стању ствари говори независна британска новинарка Ванеса Били, која је провела много времена у Сирији.
Медији пишу да САД и њихови савезници покушавају да заштите цивиле у Источној Гути. Да ли је то заиста тако?
- Поводом писања „Гардијана“, али и многих других, мени се чини да је неопходно за почетак истаћи да западни медији наступају са сензационалистичким вестима које иду у прилог деловању НАТО-а. Легитимну борбу сиријске војске против терористичких група, укључујући ту и делове Ал Каиде, западни медији потпуно погрешно приказују. Штавише, западни медији поричу зверства против сиријских цивила попут напада бомбаша-самоубица или „кише“ бомби и граната по густо насељеним стамбеним четвртима Дамаска, који су у међувремену постали стециште за избеглице не само из Источне Гуте, већ и других источних делова земље. Те терористичке групе које стално отварају ватру по цивилима и то најпре по ђацима или старцима или гранатирају стамбене четврти, такође буквално хватају људе по улицама и потом их држе по затворима или чак кавезима и море их глађу или их користе као „живи зид“.
Током мог боравка у Дамаску, сазнала сам много о пројектима које реализују сиријске власти, заједно са Црвеним полумесецом Сирије, руским хуманитарним организацијама и низом сиријских невладиних хуманитарних организација које су константно радиле на евакуацији цивила. Такође, све те организације пружају медицинску помоћ онима који би били спасени из тих ужасних затвора или кавеза терориста.
Зато бих волела да поставим питање становницима држава-чланица Северноатлантске алијансе: да ви живите у граду под опсадом терориста који су финансирани од стране НАТО-а и да ти терористи свакодневно убијају цивиле и врше етничко чишћење, да ли бисте се супротставили покушајима легитимне војске ваше државе да ослободи тај град и недужне цивиле?
- Знате, то је рат! То је ужасан рат. А ко је закувао цео тај хаос и довео сиријски народ у ту језиву ситуацију? Не, то нису сиријске власти, већ владе држава-чланица НАТО-а и њихови савезници Израел и Саудијска Арабија и многи други мањи савезници, које нажалост имају по читавом свету.
Како Ви оцењујете поређење трагедије Источне Гуте са Сребреницом, које је направио „Гардијан“?
- Овде се, по мом мишљењу, ради о потпиривању ратне кампање, коју спроводе западни медији. А кампања се, наравно, води као врста оправдања за све оно што они раде на терену, то јест за оправдање финансирања и наоружавања терористичких група. Иначе, одакле свим тим терористима и храна и муниција?
Мислим да та прича и поређење са Сребреницом, поређење са другим апокалиптичним догађајима, то је само још један начин како мејнстрим западни медији припремају становништво за ескалацију сукоба, јер ће ускоро уследити позив да се „појачају отпор и борба против противника“. А „заборављају“ да објасне да су чувени „Бели шлемови“ у спрези са Ал Каидом и да их финансира Лондон. Мислим да долазимо до врло опасног кључног момента овог рата и неопходно је бити „хладне главе“.
Зашто западни медији игноришу, прећуткују чињеницу да су стотине хиљада цивила биле или и даље јесу у неким деловима земље заправо таоци терориста?
- Мислим да чак могу да предвидим неколико момената у вези са овим питањем. Као прво, видимо или смо већ видели неке доказе да ће врло вероватно „Бели шлемови“ ускоро направити неке нове провокације у источном предграђу Дамаска и у Идлибу. Видели смо 3 цистерне са хлором које су ушле у град Идлиб и постоје врло јасни показатељи да се вероватно спрема диверзија. Такође, мислим да би требало истаћи да је америчка коалиција заједно са заливским земљама и Израелом забринута због чињеница које могу бити откривене након ослобађања региона који су још под контролом терориста, ту најпре мислим на Идлиб и Гуту и источна приградска насеља Дамаска.
Савршено је јасно да је неко све ово време снабдевао терористе муницијом, опремом и храном. Такође, деловањем терориста је неко управљао, није то некаква стихијска акција. Дакле, моја претпоставка је да ћемо постати сведоци нових рушења, било да се ради о складиштима или стратешким зградама или деловима града. Исто тако не знам да ли ће САД на крају урадити оно што увек раде — започети војну офанзиву.
Прочитај ОВДЕ ко се то спрема за велики обрачун у Сирији?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Западни медији извештавају данима " о паклу Гуте", наравно уз свој осврт и анализе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА