Најновије

Под којим условима у Србији имате право да се браните ако вас нападну?

Ослобађајућа пресуда Сашку Богеском, који је усмртио провалника који му је упао устан, поново је отворила питање - под којим условима у Србији имате право да се браните када вас неко нападне?

Затвор (Фото: Јутјуб)

Да ли треба судити онима који су убили нападача у самоодбрани? Та полемика у Србији траје годинама, а закон је јасан - ако некога повредите или усмртите у одбрани, због тога можете завршити иза решетака. Последњи такав случај јуче је добио епилог. Наиме, Сашко Богески, који је 2013. усмртио провалника пет година је доказивао да је с разлогом разбојнику зарио нож у леђа и због тога је ослобођен.
Под којим условима у Србији заправо имате право да се браните када вас неко нападне?
На самоодбрану у Србији имате право. Ипак, да ли је исту лако доказати?
Наиме, у народу познатија као самоодбрана, закон је именује као нужна одбрана. Значи, браните се тек кад вас нападну. Ипак, акт је јасан: у одбрани морате знати кад је доста. Да не бисте због самоодбране завршили иза решетака, морате пажљиво бирати стил одбране. Кривични законик толерише - око за око, зуб за зуб.
"Ако вам неко покуша да украде новчаник, а ви њему у том тренутку поломите руку, наравно да је тешко то доказати као нужну одбрану", објашњава адвокатица Зора Добричанин.
Дакле, ако неко насрне чекићем, не бисте смели одговорити метком. И још нешто. Закон толерише самоодбрану само уколико се догађа у тренутку напада. На пример, провалника не смете напасти ни трена пре него што вам је упао у кућу, ни трена након што је из исте побегао.
"Уколико са некаквим пиштољем неког натерате да побегне из те куће, немате право да му пуцате у леђа. Разумете? Уколико неко већ изађе, уколико се неко окренуо, уколико је он већ сувише далеко од вас да вам не може угрозити живот онда чини ми се да би све то друго било прекорачење нужне одбране", каже адвокат Божо Прелевић.
Дакле, не можете тек тако убити нападача који се ушуњао у ваш посед. Јер, Србија није Америка. Овде на суду морате доказивати да сте се адекватно бранили, а то траје годинама.
"Ту истовременост и исти интензитет одбране у односу на напад - најтеже је доказати", рекла је Зора Добричанин.
И зато су каткад они који су некога повредили у самоодбрани у Србији завршавали осуђени као да су и сами нападачи. Ипак, закон гледа кроз прсте онима који се у нужди бране. Наиме, Законик предвиђа да онај који је у самоодбрани претерао може бити ослобођен или му је казна смањена јер се раздражио тј. препао.
"Дакле, када се неко у сред ноћи нађе у вашем стану ви сте објективно препаднути и ви не можете претпоставити да он хоће рецимо да вам узме само кључ од кола, јел?", додаје Прелевић.
Колико је тачно ослобођених или осуђених због нужне одбране у Србији података нема. Ипак, да их нема много указује и чињеница да тужиоци често када виде да се ради о самоодбрани оног који се бранио и не оптужују.
Прочитајте ОВДЕ какви хеликоптери ускоро стижу за српску војску и полицију! 
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је нужна одбрана?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА